Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 1246954
Geld l Besparen

10 besparingen die je leven niet minder leuk maken

Het leven wordt honderden euro’s duurder per jaar, stond vandaag op alle nieuwssites. Met deze tien bespaartips, maak je je leven goedkoper. Zodat je van al die prijsverhogingen niet zo’n last hebt.

De zorgverzekering gaat in 2019 flink omhoog. Hetzelfde geldt voor gas, licht en huur. Voor een gezin van drie personen kost het ons - alles bij elkaar - 700 euro extra per jaar. Dat zijn geen lullige bedragen. Als je het niet al te breed hebt, is dat misschien wat je kon sparen voor een vakantie. Geld dat nu opeens foetsie is. Je kunt daar boos om zijn, je kunt ook denken: hoe vang ik dit op? Je kunt natuurlijk nooit meer uit eten gaan en niet meer shoppen. Je kunt ook zoeken naar bezuinigingen die wel geld schelen, maar je leven niet perse minder vrolijk, leuk en enjoyable maken. Ik zette tien van dit soort besparingen voor je op een rij.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik me niet altijd aan deze tien tips hou. Ik zou ze vooral ook niet allemaal opvolgen. Mijn motto is: lever vooral in op wat je niet boeit. Geen tv-kijker. Waarom heb je dan Netflix? Alle tijd? Waarom schil je dan niet zelf je aardappels, in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Kies vooral wat bij je past.

1. Kant en klaar meuk. Voorgekookte aardappels. Al gesneden fruit. Van die krieltjes in een zakje, die echt nooit lekker zijn. Mijn favoriet van vroeger: de kant en klare salade van AH. Damn. Duur. En er zitten echt drie flubbertjes zalm in. Daar wil ik best op besparen. Stel die salade zelf samen. Je bent misschien net zo duur uit, maar je eet er met meer mensen van en dan is die salade wel écht rijkelijk gevuld.

2. Duur design voor in huis. Vintage is zoveel leuker. Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Zoveel leuker dan iets kopen omdat je in de VT Wonen hebt zien staan dat het een must-have is. Dat bepalen we dus zelf wel.

Verder lezen: 5 tips om te besparen op je boodschappen

3. Netflix. Ja, echt waar. Wij hebben geen Netflix, geen Videoland en twijfelen zelfs of we ons tv-abonnement er helemaal uit moeten gooien. Want wanneer kijken we daar nou naar? De keren dat onze kinderen iets willen zien, kijken ze naar Youtube. Wij zelf hebben geen tijd en zin om tv te kijken. Hoogstens een keer een gemiste 2Doc, gewoon via internet. En helemaal gra-tus.

4. Spelcomputers en bijhorende spelletjes. Komen er hier niet in. Ooit had ik een relatie met een man (ja, hij was toen al volwassen) die misschien nog wel gekker was op zijn Playstation dan op mij. Daar ben ik zo allergisch van geworden, dat er hier in huis geen spelcomputer in komt.

5. De droger. Oke, de handdoeken alleen. De rest hang ik op aan een ouderwets droogrekje. Dat kan een hoop besparen. Bijkomende voordeel: komen de kleren er niet als bolletjes kreuk uit. Want..

6. Strijken, dat doe ik ook niet. Dat is meer luiigheid dan een besparing, hoor. Ik haat het. Ik haat het. Draag ik een blousje, dan weet je zeker dat het zo’n easy iron-geval is, dat zonder kreukels uit de wasmachine komt. Scheelt je tijd en je weet wat ze zeggen: tijd is geld.

7. A-producten. Wij doen aan AH Basic, wij doen aan Oké, wij doen niet aan Unox en ook niet aan Dove. Ik merk té vaak het verschil gewoon niet, behalve wanneer ik afreken. Voor twee dingen maak ik een uitzondering: wc-papier en cola.

8. Rood staan. Vroeger stond ik aan het einde van de maand standaard -990 euro en dan zei ik dat ik nog een tientje had. Het was de tijd dat iedereen gewoon nog zo’n krediet kreeg. Ik heb ‘m weggedaan. Heel bewust. Dat rood staan kost namelijk knetterveel geld. Bij mijn bank kostte dat 14% rente. Jaiks. Één keer aanvullen en daarna dat geld aan iets veel leukers uitgeven dan het aan de bank te geven. 

9. Apps voor de kinderen. Gratis een spelletje downloaden en dan bij level drie, wanneer ze net verslaafd zijn, vijf dollar vragen om verder te mogen. Fuckers, zijn het. Ooit viel ik ervoor. Maar nu ben ik niet meer zo gek. Want drie levels later willen ze nog meer geld en leg je peuter dan nog maar eens uit dat dat te gek wordt. Woedeaanval gegarandeerd.

Verder lezen: 8 tips om te besparen op je kledinguitgaven

10. Aanbiedingen. 1+1 gratis. 50% eraf. Het klinkt zo goed. Reken je het goed uit, is het B-merk gewoon alsnog goedkoper. Of de voorprijs is lulkoek en verhoogd om de korting groter te laten lijken. Blijven denken, mensen. Scheelt sowieso een hoop geld.

Reageer