Where lifestyle meets finance
10 Financiele Must Dos Bij Samenwonen
Samenwonen | Tips

10 financiële must-do's voor samenwoners

Bij samenwonen komen ook financiën om de hoek kijken. Wat de 10 financiële must-do's zijn? Wij zetten ze op een rijtje!

10 financiële must-do's voor samenwoners

1. Hou een (online) kasboek bij, vooral in het begin. Zo krijg je inzicht in wat jullie samen maandelijks uitgeven en weet je ook welke budgetten je kunt stellen. Je kunt ook zien waar jullie geld nou echt naar toe gaat.

2. Spreek duidelijk af wat wel en niet van de gezamenlijke rekening betaald mag worden. Biertjes met vrienden op vrijdagavond? Kadootjes voor vriendinnen? Voorkom ruzies door hier duidelijke afspraken over te maken.

3. Neem gezamenlijk een beslissing over wat er gebeurt met het geld wat jullie maandelijks over houden. Naar de spaarrekening of juist lekker uit eten? Als het maar duidelijk is.

4. Bespreek (bij voorkeur voor jullie gaan samenwonen) wat jullie vinden van het hebben van schulden. Definieer ook de term ‘schulden’. De een vindt een roodstand bijvoorbeeld wel een schuld, de ander niet.

5. Het is ook belangrijk om te weten of de ander nu al schulden heeft en hoe die opgelost worden. Je wilt niet dat je bij je lief intrekt en deurwaarders op visite krijgt. Teken ook nooit mee op contracten van je partner die hier mee te maken hebben, want dan wordt de schuld van jullie samen.

6. Evalueer jullie financiële afspraken tussentijds. Is de situatie veranderd waardoor eerder gemaakte afspraken aangepast moeten worden? Denk bijvoorbeeld aan loonopslag.

7. Maak een bucketlist met doelen en dromen waar je samen voor wilt gaan sparen. Geef jullie spaarrekening(en) ook de naam van de dingen waar jullie voor sparen. Dat maakt het extra motiverend.

8. Loop jaarlijks de verzekeringen na: zijn ze nog van toepassing op de huidige situatie en de plannen die jullie voor komend jaar hebben? Zijn jullie niet onderverzekerd of juist oververzekerd?

9. Ga eens naar een inloopspreekuur bij de notaris bij jou in de buurt als je vragen hebt over bijvoorbeeld het nut van een samenlevingscontract of een testament in jullie situatie.

10. Zorg dat geld nooit een negatieve rol gaat spelen in jullie relatie door financiële ruimte te houden voor leuke dingen en gelijk vanaf het begin al open en regelmatig over geldzaken te communiceren.

Wil jij meer weten over Samenwonen? Download dan onze vernieuwde SamenwoonApp voor iOs of Android.

Reageer