Where lifestyle meets finance
G4 Szo8 X3 Jk
Geld | besparen | tuin

10 tips om te besparen op je tuin

Sinds vorig jaar ben ik de trotse eigenaresse van een huis met een tuin. Na tien jaar vertoeven in stadse appartementen met alleen een balkon, was het met een klein kindje toch echt wel tijd voor meer ruimte en dus ook voor een tuin. En yes, daar is ie dan eindelijk! Onze tuin waar we heerlijk van de zon en van elkaar kunnen genieten. En stiekem moet ik toegeven dat ik het ‘klooien’ in de aarde ook nog best ontspannend vind.

De beste prijs

Onze tuin, hij was er niet zomaar. We kochten namelijk een nieuwbouwhuis met een zandvlakte. Wel meteen een goede gelegenheid om te bedenken hoe onze droomtuin dan precies moest worden. Toen het plan was gemaakt, konden we op zoek naar een tuinman. We kwamen uit bij Hakan, want hij had de beste prijs en leek prima werk uit te voeren. Dat dachten echter meerdere mensen uit onze nieuwe straat, met het gevolg dat we nu allemaal een Hakan-tuin hebben en er eigenlijk geen onderscheid meer is. Best jammer, maar niets meer aan te doen nu.

Planten kopen

Op een zaterdagochtend reden we naar een bekend tuincentrum om daar de planten in te slaan voor in de bakken en perken. Voor mijn gevoel hadden we best wat geld uitgegeven en flink wat groen gekocht, maar bij thuiskomst bleek het bij lange na niet genoeg. Toen begon het rekenen: hmmm, we hebben nu al zoveel geld uitgegeven aan de tuin en we zijn nog steeds niet klaar. Hoe kan dit? Hadden we toch dingen anders moeten doen om te besparen op onze tuin? Na enig onderzoek bleek dit makkelijker dan gedacht. Hieronder deel ik daarom graag 10 tips om te besparen op de tuin.

10 tips om te besparen op je tuin

#1. Richt je tuin slim in

Het begint allemaal met het inrichten van je tuin. In je ontwerp kun je namelijk al rekening houden met het besparen van kosten. Gras hoeft bijvoorbeeld niet al te duur te zijn en als het er eenmaal ligt, ben je er voorlopig geen geld aan kwijt.

 #2. Koop meerjarige planten en bodembedekkers

Plantenbakken en perken kun je het beste voorzien van meerjarige planten. Je betaalt hier wat meer voor dan voor eenjarige planten, maar je bent in de winter vaak ook gegarandeerd van groen en volgend jaar hoef je niet opnieuw planten aan te schaffen. Zorg ook voor bodembedekkende planten. Zij beschermen de grond tegen uitdrogen waardoor je de planten minder water hoeft te geven.

#3. Schaf een regenton en gft-ton aan

Een tuin heeft regelmatig water en compost nodig. Water kun je opvangen in een regenton en compost maak je zelf met een gft-ton. Easy!

#4. Geef planten gericht water met een gieter en sproei in de ochtend of avond

Het is zonde om veel water te verspillen aan grond waar geen planten staan. Besproei je planten daarom gericht en doe dit zoveel mogelijk in de ochtend of avond. Op deze momenten van de dag is het buiten koeler waardoor er minder water verdampt.

#5. Maak afspraken met de buren over de schutting

Heb je buren? Maak dan samen afspraken over de schutting of een heg. Zo kun je ook samen de kosten delen, scheelt weer!

#6. Kweek je eigen groente, fruit en kruiden

Je kunt niet alleen kosten besparen in de tuin, maar ook met je tuin. Reserveer een stukje grond en verbouw hierop je eigen groente, fruit en kruiden.

#7. Duurzame tuinverlichting

Verlichting in de tuin is wel zo gezellig en het kan potentiële inbrekers afschrikken. Onze tip: ga voor duurzame verlichting en bespaar zo energie.

#8. Ruil stekjes of zaden

Nieuwe bloemen of planten in de tuin nodig? Bekijk dan eens of je stekjes of zaden kunt ruilen met familie, vrienden of buren. Bespaart je meteen weer een rit naar het tuincentrum.

#9. Poot snijbloemen

Ben jij ook gek op bloemen in huis? Plant ze zelf! Hoe leuk is het om je eigen bos snijbloemen in de woonkamer neer te zetten? En ja, je kunt ze natuurlijk ook als cadeau weggeven.

#10. Tuinmeubelen

Met lekker weer is er niets fijner dan buiten zitten in je eigen tuin. En daar heb je natuurlijk tuinmeubelen voor nodig! De kosten hiervoor kunnen aardig oplopen, kijk daarom ook eens wat je bijvoorbeeld op Marktplaats of in de sale op de kop kunt tikken.

Heb jij tips om dit lijstje mee aan te vullen? Laat het ons weten!

Reageer