Where lifestyle meets finance
Suus
Ondernemen | Vragen | Antwoorden

​11x De meest gestelde vragen tijdens mijn eerste jaar als ondernemer​

 Als je net voor jezelf bent begonnen komt er een hoop op je af. Alles is nieuw voor je, maar op elke vraag vind jij een antwoord. Ook op de vragen die anderen jou stellen, want dat gaat zeker vaak gebeuren als je gaat ondernemen!

In januari 2016 begon ik aan een nieuw bestaan als zelfstandige. Ik zegde mijn baan bij een pr-bureau op en ging verder als freelance pr-adviseur en blogger. Dat ik al twee jaar had ‘geoefend’ naast mijn vaste baan, scheelde me heel wat vragen. Maar de elf onderstaande vragen kon ik niet voorkomen. Die heb ik allemaal meerdere keren moeten beantwoorden… ;-) Speciaal voor How2SpendIt doet ik dat graag nog een keer in deze blog én vlog.

1. Waar specialiseer jij je in?

Wat is mijn niche? Op welke branche richt ik mij? Watvoor bedrijven heb ik als klant? Dit vond ik een lastige vraag. Toen ik net voor mezelf begon, pakte ik namelijk graag (bijna) alles aan. En ik heb nu eenmaal meerdere interesses en talenten. Mijn ‘niche’ is dan ook breed: ik richt me op pr en (social) content voor ondernemers in de reis-, mode- en foodbranche en/of B2B-diensten.

Reisjes, events en giveaways zijn vaak barterdeals. Ik slaap een nachtje in een mooi hotel en schrijf daar eigen content over, en het hotel heeft weer wat publiciteit.

2. Wat doe je dan precies? Wat is pr?

Ehm, wat houdt ‘pr’ eigenlijk in? Hoe verdien jij je geld? Nou, pr staat voor publieke relaties en ik help ondernemers dan ook met alle externe communicatie vanuit hun bedrijf en over hun bedrijf. Van eigen content en social media tot het realiseren van gastblogs, interviews en persevents. Daanaast ben ik blogger en schrijf dus ook zelf stukken. Voor mijn eigen blog en voor mijn klanten.

3. Dus je bent nu blogger?

Mensen lijken te denken dat ik sinds 1 januari fulltime blogger ben. Voor Artikel 2.55. Maar met mijn eigen blog verdien ik amper geld, dus dat doe ik zeker niet fulltime. Zie vraag 2 ;-)

4. Hoe verdien je geld met je blog?

Ik verdien dus niet mijn inkomen met mijn blog, maar verdien er wel eens kleine bedragen mee (of reisjes!). Reisjes, events en giveaways zijn vaak barterdeals. Ik slaap een nachtje in een mooi hotel en schrijf daar eigen content over, en het hotel heeft weer wat publiciteit. Maar ik word ook wel eens benaderd door bedrijven die vragen of ik over hen wil schrijven. Dat doe ik dan wel eens als het bedrijf bij mij past. Ik krijg hiervoor doorgaans een klein bedrag. Maar bovenal is mijn blog mijn visitekaartje. Ik heb mezelf ermee op de kaart gezet en krijg er veel klanten door voor pr-werk. Ook organiseer ik binnenkort weer een event, dat niet vol zou zitten als ik geen blogger was geweest.

5. Vind je het niet erg om te moeten werken op vakantie?

Vind ik het erg om tijdens mijn werk op reis te kunnen? ;-) Nee! Als ik niet (deels) door zou werken op reis, zou ik zeker niet zo vaak en zo lang kunnen reizen. Bovendien werk ik als digital nomad echt geen 50 uur per week. Afgelopen maand werkte ik een paar weken vanuit Costa Rica. Ik werk dan maximaal vijf dagen per week en nooit langer dan zeven uur. Dat betekent dus 15:00 uur naar het strand en in het weekend tripjes maken. Nou, dat vind ik niet erg hoor!

6. Vind je het niet lastig jezelf te dwingen tot werk elke dag?

Nee, ik heb genoeg discipline, maar met zo’n leuke baan is dat niet eens nodig!

7. Is het niet onzeker dat je niet weet wat je volgende maand verdient?

Valt mee! Ik leg je graag uit hoe! Veel van mijn klanten zijn namelijk ‘vaste klanten’. Dit betekent dat ze niet eenmalig iets van mij afnemen, maar vaak meerdere keren. Of in het gunstige geval elke maand voor een vast bedrag. Dan weet je dus best waar je aan toe bent. Enne, dat je inkomen varieert betekent ook dat het elke maand beter kan worden!

8. Mis je geen collega’s?

Eigenlijk niet. In mijn werk (en daar buiten) heb ik genoeg sociaal contact en ik hoef niet per se te sparren. Ik ben erg zelfstandig (lees: eigenwijs) dus dit werkt prima voor mij. Oh, en ik werk sinds kort wel samen met drie freelancers die mij af en toe helpen met mijn werkzaamheden. Dus eigenlijk toch een soort online collega’s .

Yes, in 2016 was ik ‘slechts’ 105 nachtjes van huis 😉 De perks of being a digital nomad en reisblogger!

9. Heb je al klanten?

Haha, ja! Anders zou ik wel de handdoek in de ring gegooid hebben inmiddels. Maar serieus, deze vraag is mij zelfs na bijna een jaar ondernemen nog wel eens gesteld. Wat denken die mensen dat ik de hele dag doe? ;-)

10. Ben je nog wel eens thuis?

Yes, in 2016 was ik ‘slechts’ 105 nachtjes van huis 😉 De perks of being a digital nomad en reisblogger! Zoals ik al schreef, neem ik mijn werk vaak mee op reis. Daardoor kan ik vaak en lang weg. Zeker als je naar een goedkoop land gaat en je huis onderverhuurt, kan dat financieel prima. En ik maakte ook veel tripjes voor mijn blog en voor klanten. Het is dus niet zo dat ik 15 weken op het strand heb gelegen afgelopen jaar.

11. Krijg je dat dan gratis door je blog?

Soms krijg ik dingen kosteloos voor mijn blog. Hier moet ik dan wel voor werken in de vorm van publiciteit genereren. Echt gratis noem ik het dus niet. Maar het is in ieder geval één van de meest gestelde vragen afgelopen jaar. Zal ik binnenkort eens een blogje schrijven over bloggen?

BEKIJK HIER OOK HET VLOG WAT BIJ DIT ARTIKEL HOORT!

Vragen? Mail naar info@suusjehq.nl


Reageer