Where lifestyle meets finance
Solliciteren
Solliciteren | nieuwe baan

15 tips die jou met gemak aan die nieuwe baan helpen

Je loopt allemaal een keer aan tegen dat moment dat je werk gewoon niet meer bij je past. De uitdaging is er niet meer, het bedrijf past niet meer bij je of je wilt simpelweg gewoon doorgroeien. Je voelt dan gelijk de bui al hangen: CV maken, sollicitatiebrieven versturen, gesprekken voeren. Soms kun je daar wat tegenop zien, maar deze tips gaan je helpen om met gemak die nieuwe baan te vinden. 

Maak een wishlist

Het belangrijkst is om te zorgen dat jij weet wat je wilt. Maak daarom een lijstje met je wensen voor de baan en bij wat voor soort bedrijf je graag zou willen werken. Als jij namelijk duidelijk weet waar je naar zoekt, kun je dat in je CV en brief duidelijk communiceren en kun je je netwerk mee laten zoeken. 

Hellooo netwerk!

Als je goed weet wat je wilt, is het handig om te beginnen met wat lijntjes uit te zetten in je netwerk. Kijk wie er al werkt bij het bedrijf dat op je lijstje staat, of wie er een soortgelijke functie al doet en plan daar een koffietje mee. Zo’n 70% van alle banen wordt gevonden via netwerken, dus sla deze stap niet over. 

Maak een goed CV

Natuurlijk moet je je ervaring, opleidingen en vrijwilligerswerk vermelden. Maar deze belangrijke tips zou ik ook nog graag willen toevoegen. 

>Begin met je naam, je contactgegevens en je LinkedIn-URL. Je wilt mensen niet laten zoeken naar deze belangrijke informatie. En… maak, als je die nog niet hebt, even een gewoon emailadres. Sassy007xxx@… is echt een no-go

Lees ook de blog: Een nieuwe baan via LinkedIn, zo doe je dat. 

>Ga er van uit dat recruiters beginnen met het scannen van de CV’s, op zoek naar relevante informatie. Maak daarom een goede samenvatting waarin ze in 1 keer zien waarom ze jou zouden moeten inhuren. 

>Verkoop jezelf! En niet alleen in woorden. Zorg dat het er leuk, origineel, mooi, creatief (of wat ook maar bij je karakter past) uitziet.  Niet handig met mooie formats maken? Gebruik dan een handige CV-tool. En mocht je hebben gelezen dat je beter zelf iets kunt maken, dan een CV-format… Vergeet het. Al die lelijke, rommelige CV’s die ik voorbij heb zien komen; ik zou het niet durven opsturen en bovendien kost dat je onnodig veel tijd. Ga in die tijd lekker netwerken. 

>Onthoud de woorden recent en relevant. Voeg alleen die ervaring, opleiding of hobby toe die voldoen aan deze criteria. Easy does it.

Schrijf een knock-out sollicitatiebrief

Pffff… Ik zat soms uren boven zo’n brief. Hoe ga je vertellen, in 1 A4’tje, dat jij écht geknipt bent voor de functie? En dan nog op zo’n manier dat je opvalt tussen de andere brieven? Denk dan in ieder geval hier aan:

>Laat je brief checken door iemand die goed is in grammatica. Ik zal niet de enige zijn die sollicitatiebrieven vol met spelfouten in de prullenbak deponeert. Is het niet je sterkste punt? Geen probleem. Je kent vast iemand die het wel goed kan. 

>Maak indruk in de eerste alinea. Je kent het zelf vast ook: als een stuk je niet gelijk boeit in het begin, is de kans dat je het uitleest niet zo groot. Niks menselijks is de recruiter vreemd, dus vertel in de eerste alinea waarom jij geknipt bent voor deze job

> Zorg dat je brief een aanvulling is op je CV, niet een kopie ervan. Geef concrete voorbeelden van dingen die je bereikt hebt en die voor hen ook van toegevoegde waarde zouden zijn. 

>Maak de brief niet te lang. Het moet wel op 1 A4’tje passen. 

Klaar? Versturen maar! 

Soms ben je zo blij alles af te hebben, dat je aandacht verslapt bij het versturen. Niet doen! Denk hier nog even aan:

>Zet je documenten om naar PDF en check of het netjes op het A4’tje past (geen abrupte onderbrekingen). 

>Check of je niet toevallig de naam van een vorige sollicitatie er nog in hebt staan. Oops. 

>Check of je het juiste mailadres hebt.

>Verdiep je eens in online tools. Er zijn er diversen waarmee je je sollicitatie kunt insturen en kunt volgen of je sollicitatie bijvoorbeeld al bekeken is. Ook tonen ze daar vacatures die bij jou CV passen. En LinkedIn blijft natuurlijk ook gewoon hartstikke handig om te solliciteren. 

Succes met solliciteren!

cold-smooth-tasty.png#asset:26706

Reageer