Where lifestyle meets finance
Stel Over Geld
Geldtype | relaties

25% van de stellen ruziet over geld. En zo kun je dat oplossen.

Nibud bracht vandaag een rapport uit dat aangeeft dat 25% van de stellen ruziet over geld. En dat is op zich niet zo gek. Je bent namelijk verschillend, en hebt ook allebei een andere relatie met geld ontwikkeld (#moneymindset), dus dat je dan anders naar geld kijkt en er anders mee handelt is logisch. Maar hoe zorg je nu dat je het, ondanks de verschillen, wel een beetje gezellig houdt thuis? 

Lees ook: Wat weerhoudt je van 'the money-talk'?

1. Verdiep je in de ander

60% geeft aan op dezelfde manier met geld om te gaan. Maar eerlijk gezegd kom ik dat in de praktijk maar weinig tegen. Gelukkig zie ik al veel meer dat er afspraken worden gemaakt over de verdeling van de vaste lasten. Vaak komt dat vanuit het initiatief van 1 van beide partners en regelt diegene dat ook verder. Iedereen blij. Maar geld is meer dan je huishoudboekje, de budgetplan en je spaarrekeningen. Hoe ga je met geld om als het even niet zo goed gaat? Als je stress hebt, die ander niet begrijpt of je je ongemerkt bent gaan storen aan het geldgedrag van je partner (“heb je nu alweer buiten de deur geluncht?”,of “had je nog niet genoeg schoenen?”). Hoe voer je dan het gesprek zonder de verbinding te verliezen met elkaar? Op zo’n moment is het essentieel om je te verdiepen in de ander. In ‘het waarom’ van zijn of haar geldgedrag. En daar hebben we wat tools voor.

Check jullie geldtype

Je bent verschillend opgevoed, weet verschillende dingen over geld en bent ook gewoon anders gemaakt. En dat is heel mooi, maar hoe vind je uit wat voor jullie samen werkt? Deze tools gaan jullie helpen.

- De Money Habits Scan, beter bekend als onze geldtypes. Doe hem allebei en wij laten je dan precies zien waar je elkaar nog meer zou kunnen leren kennen en begrijpen. En dus ook die ruzietjes kunt uitpraten zonder de verbinding te verliezen. Ook handig als je zakenpartners bent overigens. 

- De Talking Money with your Honey Gespreksstarters: hét geldspel om op een leuke manier het geldgesprek met elkaar aan te gaan. Je kunt deze bestellen bij How 2 Spend It. 

- De video’s van andere stellen die laten zien wat voor inzichten de geldtypes kunnen geven in relaties.

Lees ook: Mick en Maaike praten over geld én over elkaar

Pin-ruzie-over-geld-voorkomen.png#asset:26712

Getest

Jeroen en ik hebben de test natuurlijk ook al lang gedaan. En ondanks het feit dat wij heel goed op 1 lijn liggen, leerden we elkaar veel beter kennen op geldgebied en konden we die kleine ergernissen of onbegrip tackelen. Zo mag hij bijvoorbeeld niet meer over geld beginnen als ik nog in een plannen-bedenk-fase zit (yep. Ik kom daar bij hem op terug als ik uitgedacht ben), bespaar ik niet meer op de verkeerde dingen (en hij heeft gelijk, onze spullen gaan dus echt langer mee), kiezen we allebei eigen goede doelen waar we graag aan geven en herkennen we het bij elkaar als we stress hebben en dit uitten op het gebied van bijvoorbeeld geld. Want ja, dat zijn wel een paar dingen waar we in verschillen. En weet je, dat is ook hartstikke mooi, want dan vul je elkaar aan. En zodra we inzicht hebben, elkaar leren kennen op geldgebied, kunnen we stoppen met ruziemaken en elkaar aanvullen. En daarmee vul je vanzelf ook je spaarpot aan. Dubbele winst. 

Reageer