Where lifestyle meets finance
Stock Snap Xdnpcsl1 U2
Kids | Duurzaam | Tips

3 x duurzaam (en goedkoop!) leven met kids

Groen en duurzaam leven is tegenwoordig helemaal hip. Toch is het voor (toekomstige) ouders niet altijd even gemakkelijk om in alle hectiek genaamd ouderschap duurzame keuzes te maken. Voor de geboorte van mijn zoontje was ik trouwens, behalve met het diervriendelijke aspect, helemaal niet met dit topic bezig. Wat het moederschap niet allemaal met je doet: mijn blik op de wereld is veranderd. Geitenwollensokken-fase? Dat kan, maar ik voel echt ineens een intense verantwoordelijkheid voor wat ik mijn kind aanbied en hoe ik bovendien dadelijk de aarde voor hem achterlaat. 

Een schoonheidsprijs als ‘milieuvriendelijke mama’ zal ik in de verste verte nog niet winnen. Zo laat ik bij het tandenpoetsen de kraan soms eindeloos lang lopen en ben ik, samen met vast legioenen andere ouders, de uitvinder van de wegwerpluier ontzettend dankbaar. Ook koop ik nog weleens wat bij de grote kledingketens. Maar stap voor stap wordt het bewust leven toch meer onderdeel van mijn dagelijkse leven. Maar hoe begin je hier eigenlijk mee? En zijn eerlijke keuzes niet automatisch heel duur?

Heb je slapeloze nachten met je kindje en houd je net alle ballen de lucht in, dan kan ik me voorstellen dat je even iets anders aan je hoofd hebt. Maar in het algemeen geldt: doe iets meer moeite als je bewust en groen wilt leven. Het is echt een complete verandering van ‘mind-set’. Ik vraag me bij elke prijs – bij welk product dan ook – af: is klopt de prijs die ik betaal? Is het eerlijk? We zijn zo gewend aan stuntprijzen van kiloknallers en grote ketens, dat we denken dat dit de normale prijzen zijn. En we schrikken dan als het anders is. Koop minder en kies voor duurzaam wanneer je wel iets koopt, dan valt het met de extra kosten echt wel mee. 

Drie tips voor een duurzame start met je kroost

Voeding

Steeds meer ouders vinden het belangrijk dat hun kind (zeker het eerste levensjaar) niet te veel kleurstoffen, conserveringsmiddelen en suikers binnenkrijgt. Verse, lokale, biologische groenten en fruit van het seizoen hebben de voorkeur. Ook bestaat er tegenwoordig steeds meer variatie op het gebied van biologische kant-en-klare babyvoeding (te koop bij veel supermarkten en drogisterijen). Als het gaat om vers gemaakte voeding kun je veel geld besparen door het eten in te vriezen. Goed eten weggooien is zo zonde, denk dus extra na als je iets in de vuilnisbak gooit. Vooral als je eigenwijze peuter in de ‘ik-eet-alleen-nog-pasta-met-niks' of ‘groene-dingen-lust-ik-niet' fase zit. Kun je het nog bewaren en op een later moment opeten? Of de volgende dag in andere maaltijd gebruiken? 

Speelgoed 

'Less is more', zeker als het gaat om kinderspeelgoed. Hoe meer keus, hoe lastiger het voor kinderen is om rustig te spelen, want ze worden de hele tijd afgeleid en geprikkeld. Speelgoed hoeft niet nieuw te zijn, wel is het fijn als het lang meegaat. Ik vind het zelf heel belangrijk om mijn kind kwalitatief speelgoed te geven dat voldoende ruimte laat voor zijn creativiteit. Vermijd goedkoop spul dat veelal geproduceerd wordt in lagelonenlanden en plastic speelgoed met chemische weekmakers erin. Ook handig is een lidmaatschap op de speel-o-theek, waar je elke week nieuw speelgoed mag lenen. Mijn zoontje kiest hier overigens zelf vaak wél hysterisch plastic en herrie makend speelgoed... 

Kleding 

Bij kleding is het belangrijk dat het milieuvriendelijk geproduceerd is, lang meegaat en onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Duurzame kledingmerken gebruiken vaak bio-katoen of andere materialen zoals bamboe, zijde of hennep. Voordeel van deze materialen is ook dat ze superfijn aanvoelen. Na mijn zoontjes geboorte heb ik veel kleding geleend of gekregen en nog steeds koop ik graag tweedehands kleding voor hem. Ook koop ik graag bij kleine ondernemers, in plaats van de grote ketens. Bij veel kledingzaken kun je tegenwoordig trouwens ook je oude kleding inleveren waarna het gerecycled wordt. Bij nieuwe kleding voor hem schrik ik weleens van de prijs, maar herinner mezelf er dan weer aan dat het (hand)gemaakt is, van goed materiaal is en lang meegaat. 

Heb jij nog budgetvriendelijke duurzame tips? Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!

Reageer