Where lifestyle meets finance
Vragen Als Je Zwanger Bent
Geldvragen | Zwanger

5 geldvragen die door je hoofd schieten als je zwanger bent

Goed nieuws! Je bent zwanger en er is een kindje op komst! Misschien ben je hartstikke misselijk of zit je juist op een grote roze wolk. Er komt een moment waarop je niet alleen meer in het ‘nu’ leeft, maar ook gaat nadenken over de toekomst en je toekomstige financiële situatie. Wij hebben de 5 geldvragen die door je hoofd schieten als je zwanger bent voor je op een rij gezet.

Moeten we verhuizen? 

Vaak is de eerste vraag die toekomstige ouders zichzelf stellen: moeten we nu verhuizen? Misschien wonen jullie wel in een appartement en willen jullie nu graag een huis met een tuin. Of missen jullie net die extra kamer die perfect zou zijn als kinderkamer. Neem geen overhaaste beslissingen, zet jullie wensen voor de toekomst op een rij en bespreek deze goed met elkaar. Bekijk ook of jullie nu extra moeten gaan sparen voor een nieuw huis.

Wat kost een baby?

We kunnen er maar beter eerlijk over zijn: een baby kost geld. Maar hoeveel geld je uitgeeft, heb je helemaal zelf in de hand! Voor de inrichting van de babykamer hoef je niet alles nieuw te kopen. Struin Marktplaats, tweedehandswinkels en vintage markten af en misschien heeft je zus of je vriendin nog meubels die je mag lenen? Hetzelfde geldt voor een kinderwagen en kleding. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Of juist niet. Lees hier het blog Wat kost een baby.

Hoe regelen we de opvang?

Veel moeders in spé vragen het zich al snel af: hoe gaan we het straks doen met de opvang? Ga ik zelf minder werken om bij mijn kindje te zijn of blijf ik fulltime werken en besteed ik de oppas uit aan oma’s, gastouders of de crèche? Of is het juist mijn partner die een stapje terug doet wat werk betreft en een gedeelte van de zorg op zich neemt? Het is belangrijk dat je hierbij je eigen gevoel volgt en doet wat het beste bij jullie en bij jullie financiële situatie past. Denk hier goed over na zodat je hier bewuste keuzes in kan maken. Het is bijvoorbeeld niet altijd automatisch zo dat het financieel voordeliger is als de partner met het minste inkomen minder gaat werken. De handige WerkZorgBerekenaar van WOMEN Inc en het Nibud kan je hierbij helpen. Een handige tool die je helpt met deze kwestie.

Moet ik sparen voor later?

Je kindje kost voordat hij of zij geboren is al geld, maar ook wanneer het tijd is om te gaan studeren. Het is daarom goed om voor jezelf te bedenken hoeveel geld je hiervoor gespaard wilt hebben. Vind je dat je €10.000,- opzij moet hebben gezet wanneer kindlief 18 jaar wordt? Bereken dan wat je maandelijks moet sparen om dit bedrag op het moment suprême ook daadwerkelijk te hebben. En ja, beginnen met sparen mag al tijdens de zwangerschap! Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ook onze blog over sparen voor een kind.

Welke verzekeringen moet ik aanpassen?

Last but not least: je zult ook je verzekeringen moeten aanpassen wanneer er een kleine op komst is. Kijk in eerste instantie naar je zorgverzekering. Hoe worden kraamzorg, een kraampakket of een bevalling in het ziekenhuis vergoed? Ben je volgend kalenderjaar uitgerekend en wil je nog wijzigingen in je zorgverzekering aanbrengen zodat je beter verzekerd bent? Doe dit dan uiterlijk in december. Kinderen worden, totdat zij 18 jaar oud zijn, gratis meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders. Je moet het je zorgverzekering na de geboorte uiteraard wel even laten weten dat er een kindje op de polis moet worden bijgeschreven.

Daarnaast heeft het hebben van een kindje ook invloed op de schadeverzekeringen. Je hebt waarschijnlijk meer spullen in huis waardoor je het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering moet verhogen. En heb je al naar je aansprakelijkheidsverzekering gekeken? Geldt er een eigen risico voor schade aangebracht door kids of niet? Goed om dit vooraf te checken. Je weet maar nooit of jouw mini bij oma iets te enthousiast met een bal aan de haal gaat en een vaas omver schiet…

Wat was jouw eerste financiële gedachte toen je zwanger was? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Reageer