Where lifestyle meets finance
Fotoshoot09
Investeren | Ondernemen

5 tips om als ondernemer in jezelf te durven investeren

Niet durven of willen investeren in jezelf is een probleem van menig ondernemer. De consequentie is vaak dat je jezelf hierdoor – onbewust - tegenhoudt in je ontwikkeling en de ontwikkeling van je bedrijf. Maar hoe weet je waar je precies in moet investeren? En hoe haal je het maximale uit het investeren in jezelf? Met de volgende 5 tips help ik je op weg!

Laat het op je doelen aansluiten

Tegenwoordig word je doodgegooid met online-cursussen, workshops en masterclasses. Bij elke aankondiging sta je weer te springen en weet je “dat je dit nu echt nodig hebt”. Ja, al die marketingtrucjes doen wat dat betreft goed hun werk. En voordat je het weet ben je € 10.000 lichter en helemaal niets rijker. Vraag jezelf daarom bij elke investering af of het bij gaat dragen aan jouw doel. Wat zijn je doelen? En hoe verhoudt deze investering zich van dat doel? Brengt het jou dichterbij? Of doe je het alleen maar omdat je denkt dat het “moet” of “hoort”? Trap dus niet in die marketingtrucjes en investeer altijd vanuit je doelen.

Tijd gaat het verschil maken

Een investering is alleen maar geslaagd als je niet alleen je geld, maar er ook je volledige aandacht aan geeft. Ga geen cursus of opleiding doen als je vooraf niet zeker weet of je er tijd voor vrij kunt maken. Als je het nu niet kunt, is het gewoon niet het juiste moment. Hoe meer tijd jij er namelijk in stopt, hoe meer je eruit gaat krijgen. Zo was ik tijdens mijn laatste onlinecursus dagelijks in de Facebookgroep te vinden om op iedereen te reageren. Ik vond het fijn om mijn medecursisten te leren kennen en maakte daardoor vrienden voor het leven. En ja, uiteindelijk leverde het mij ook keiharde centen op. Zonder mijn tijdinvestering was dit waarschijnlijk niet mogelijk geweest. 

Zorg ook dat je vertrouwen krijgt in de keuzes die je maakt.


Kijk verder dan resultaten

Een certificaat is mooi meegenomen, maar niet het enige wat je eruit kunt halen. Denk dan ook of er meer dan één voordeel is als je gaat investeren. Ga je intensief samenwerken met leuke cursisten? Mooi! Dit is een goede manier om – stiekem - te netwerken en een nieuwe klantenkring op te bouwen. Kun je nieuwe diensten aanboren als je die cursus volgt? Geweldig! Daardoor zal je bedrijf groeien en leer je gelijk mensen in die branche kennen. Denk goed na wat voor verdere resultaten je nog uit deze investering kunt halen en durf hier ook voor te gaan. Maximale resultaten zorgen voor maximaal rendement.

Ga voor de lange termijn

De belangrijkste tip? Denk nooit in korte, maar altijd in lange termijn. Dat is immers waar investeringen voor staan. Ikzelf heb bijvoorbeeld in november een cursus gevolgd en pluk hier pas na vier maanden de voordelen van. Zorg ook dat je vertrouwen krijgt in de keuzes die je maakt. Durf op dat gevoel te vertrouwen. Als je dit kunt is geen enkele investering een mislukking, maar een mooi leermoment.

Gun het jezelf

Soms durven we niet te investeren omdat we onszelf niet de permissie geven. Misschien geloof je dat je jouw zuurverdiende geld niet in jezelf mag steken. Heb jij hier last van? Verander je mindset eens. Niet wat ‘wil’ je in jezelf investeren, maar wat ‘kun’ je in jezelf investeren? Het gaat er immers niet altijd om wat jij jezelf gunt, maar wat er mogelijk is. En dat is vaak meer dan dat je denkt.

Heb jij ook weleens een goede investering gedaan in 

Reageer