Where lifestyle meets finance
Boodschappen
Besparen | boodschappen | tips

5 tips om te besparen op je boodschappen

Boodschappen maken een groot deel uit van je maandelijks budget. Het is dan ook fijn als je kunt besparen op deze dagelijkse kosten, zonder dat je weinig of minder gezond eet. Benieuwd hoe je kunt besparen op je boodschappen? Wij geven je een paar tips!

5 tips om te besparen op je boodschappen

#1 Bepaal je boodschappenbudget

Ga voor jezelf na welk bedrag je per maand maximaal wilt of kunt besteden. Het is slim om dit vervolgens om te zetten in een wekelijks budget. Op deze manier is het eenvoudiger om overzicht te houden van je uitgavenpatroon op dit gebied. Je kunt ervoor kiezen om je wekelijkse boodschappengeld te pinnen, zo wordt het makkelijker om deze kosten in de hand te houden. Ook fijn: als je doordeweeks extra prijsbewust boodschappen doet, houd je meer budget over voor het weekend.

Verder lezen: Online boodschappen doen: ik ben fan!

#2  Zorg voor inzicht in jouw uitgaven  

Wanneer je inzicht hebt in de uitgaven die je tijdens het boodschappen ongemerkt veel doet, weet je waar je op kunt besparen. Verzamel eens de bonnetjes of houd je uitgaven bij in onze Budgettool App. Met deze tool wordt het eenvoudig om controle te houden over je uitgavenpatroon. Dit is niet alleen handig wanneer je wilt besparen op  de boodschappen, maar ook om je in het algemeen bewuster te laten omgaan met je financiën. 

#3 Laat je niet misleiden door aanbiedingen!

Aanbiedingen zijn heel fijn, mits het om producten gaat die je daadwerkelijk nodig hebt. Vaak laten we onszelf verleiden door een aanbieding (niet alleen met boodschappen), terwijl het een product is dat we normaal niet kopen of nodig hebben. Stel jezelf de vraag: Zou ik dit product ook kopen als het niet in de aanbieding was? Aanbiedingen in de gaten houden voor je gebruikelijke boodschappen en als inspiratie voor je avondeten, is wel een aanrader!

#4 Ga (vaker) alleen boodschappen doen

Met kinderen boodschappen doen leidt vaak tot meer aankopen dan je oorspronkelijk van plan was. Ook wanneer je samen met je partner of een vriendin naar de supermarkt gaat, is de kans groter dat je meer koopt dan de bedoeling was. Je kent het vast wel, je krijgt ineens spontaan trek in een wijntje of een lekker extraatje voor de gezelligheid.

Verder lezen: 8 tips van Joyce om te besparen op je kleding uitgaven

#5 Denk vooruit 

Het is vaak lastig om op maandag te bepalen waar je woensdag trek in hebt. Een handig hulpmiddel is het maken van weekmenu’s of het achter de hand hebben van recepten ter inspiratie. Je kunt bijvoorbeeld verschillende gezonde low-budget recepten opzoeken of samenstellen, zodat je weet wat je moet kopen en kan koken! Eten over? Je kunt het invriezen of de volgende dag meenemen als lunch naar je werk. Bedenk ook per week of je de beperkt houdbare en verse producten op zult maken. Ben je van plan veel buiten de deur te eten? Houd hier dan rekening mee.

Geschreven door Mandy Malinka

Reageer