Where lifestyle meets finance
Vennootcontract
Ondernemen | vennootschapscontract

5 voordelen van het vennootschapscontract

Als je ondernemer bent en je runt samen met iemand anders (of met meerdere personen) een bedrijf, dan is een vennootschap onder firma (ook wel ‘vof’ genoemd) één van de opties die je hebt wat rechtsvormen betreft. Het is belangrijk om met je zakenpartner(s) goede afspraken te maken. Deze afspraken kun je vastleggen in een vennootschapscontract, maar jullie zijn dit niet verplicht. Waarom je dit wel zou doen? Wij zetten vijf voordelen van het vennootschapscontract in dit artikel voor je op een rijtje. Lees snel verder!

5 voordelen van het vennootschapscontract 

> In het contract kun je de bevoegdheden van de vennoten vastleggen. Dit schept duidelijkheid voor alle vennoten en hier kan, bij bijvoorbeeld een meningsverschil, op worden terug gevallen. 

> In het vennootschapscontract kan worden opgenomen wat de tekenbevoegdheid is van de verschillende vennoten. Voor welk bedrag mogen zij ieder contracten aangaan met derden? Wanneer je dit laat registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dan geldt deze tekenbevoegdheid ook tegenover derden. 

> In het contract kun je afspraken maken over het voortbestaan van het bedrijf. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een van de vennoten komt te overlijden of wanneer een van de vennoten wil stoppen met het bedrijf? 

> In het vennootschapscontract kun je afspraken maken over financiële zaken. Hoe worden winst en verlies bijvoorbeeld verdeeld onder de partners? 

> Wat gebeurt er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid? Ook de afspraken die jullie hierover met elkaar maken kunnen in het contract worden opgenomen. 

Hoe stel je een vennootschapscontract op?

Je kunt een vennootschapscontract zelf opstellen. Als je ervoor kiest om dit zelf te doen, kun je op internet op zoek gaan naar voorbeeldcontracten. Laat je het contract door een notaris of juridisch adviseur opstellen? Kan natuurlijk ook een goede optie zijn, maar houd dan wel rekening met kosten.

Wil je meer weten over het vennootschapscontract? Lees dan hier ons artikel 'Wat staat er in het vennootschapscontract?'. 

Wat zijn jouw ervaringen met het vennootschapscontract? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer