Where lifestyle meets finance
Vaste Baan En Freelance Klussen
Ondernemen

6 tips voor het combineren van een vaste baan met freelance opdrachten

Het kan zomaar zijn dat jij in loondienst bent en daarnaast in je vrije uren nog wat bijverdient als freelancer. You go girl! Maar de combinatie van een vaste baan met freelance opdrachten kan best pittig zijn, zeker als je baan op fulltime-basis is. Geen nood! Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet zodat jij de juiste balans vindt tussen je baan, je bestaan als zzp’er en je sociale leven.

Plannen is het toverwoord

Eigenlijk behoeft deze tip geen uitleg: plannen is gewoon super belangrijk! Blok in je agenda af wanneer je voor je baan aan het werk bent en wanneer je voor opdrachten aan de slag gaat. Dit kun je wekelijks of maandelijks in je agenda vastleggen, zodat je vooraf goed weet waar je aan toe bent. Op deze manier heb je ook inzichtelijk of je nog ruimte hebt voor andere opdrachten.

Maak goede afspraken met het thuisfront

Ben jij veel aan het werk? Dan is het goed dat hier vanuit het thuisfront begrip voor is. Want de tijd die je aan je werk besteed, kun je niet meer delen met je partner of kind(eren). Bespreek waarom je extra werkt en zorg er daarnaast ook voor dat je nog tijd overhoudt om samen wat leuks te doen.

Wees eerlijk

Vertel je werkgever dat je naast je baan ook nog als freelancer werkt. Op deze manier laat je je werkgever zien dat je over een gezonde dosis werklust beschikt en dat je een ondernemend type bent. En misschien leveren deze eigenschappen je op het werk wel iets extra’s op; nieuwe werkzaamheden of een promotie bijvoorbeeld. Andersom is het ook goed om je opdrachtgevers te informeren over je baan. Zo weten zij vooraf wanneer ze wel en wanneer ze niet op jouw inzet kunnen rekenen.

Maak geen beloftes die je niet na kunt komen

Het is heel fijn om iemand iets toe te kunnen zeggen, maar pas er wel voor op dat je alleen beloftes maakt die je ook daadwerkelijk na kunt komen. Voel je van te voren al aan dat je de gevraagde deadline niet kunt halen? Je kunt hier beter maar meteen eerlijk over zijn. Scheelt jou een hoop stress en je opdrachtgever weet wat hij of zij van jou kan verwachten.

Wees selectief in het aannemen van opdrachten

Omdat de combinatie van een vaste baan met freelance opdrachten best pittig is, kun je het beste kiezen voor opdrachten die je écht leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Het is tenslotte niet de bedoeling dat het freelance-bestaan je opbrandt en dat je vervolgens geen energie meer hebt voor je ‘normale’ werk of sociale aangelegenheden.

Relax!

En hoe leuk je de freelance opdrachten ook vindt, het is aan te raden om ook echt momenten in te plannen waarop je even niet aan het werk bent. Ga lekker sporten, drink een wijntje in de zon of doe gewoon even helemaal niks.

Werk jij als freelancer naast je vaste baan? We zijn heel erg benieuwd hoe jij dit doet! Laat je het ons weten in een reactie onder dit bericht?

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

Reageer