Where lifestyle meets finance
Geldweetjes Olympische Spelen
Geld | Sport

7 geldweetjes over de Olympische Zomerspelen in Rio

In Rio de Janeiro is het groot feest. De Olympische Spelen van 2016 zijn bijna begonnen. Sportliefhebbers kunnen van 5 tot 21 augustus hun hart ophalen. Speciaal daarom hebben we wat leuke geldweetjes over de Zomerspelen van Rio.

1. De totale kosten voor de organisatie van de Spelen in Rio, inclusief onder meer investeringen in de infrastructuur, worden geschat op bijna 11 miljard euro.

2. De ticketprijzen variëren van 15,- tot 1.500,- euro. Voor ieder wat wils dus.

3. Het budget van de openingsceremonie in Rio is 10 keer minder dan de kosten voor de openingsceremonie in Londen in 2012.

4. Of de sporters zelf er veel aan verdienen? Bij de Olympische Spelen (zomer en winter) wordt door de organiserende landen geen officieel prijzengeld uitgedeeld. Het belonen van de sporters wordt overgelaten aan het thuisland van de deelnemers.

5. Sinds de Olympische Zomerspelen van 2000 kunnen de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen naast het winnen van een medaille ook prijzengeld verdienen. Dit prijzengeld is een extra bonus die beschikbaar gesteld wordt door NOC*NSF. Om hoeveel geld dat gaat? Dat is afhankelijk van het soort medaille. Hier een overzicht:

  • Olympisch goud - 30.000 euro
  • Olympisch zilver - 22.500 euro
  • Olympisch brons - 15.000 euro

Bron: sport.infonu.nl

6. De medaille zelf heeft natuurlijk ook een bepaalde waarde, uiteraard is dit afhankelijk van het materiaal van de medaille. Op de site sport.infonu.nl lezen we dat de Olympische gouden medailles die de sporters kunnen winnen in Rio voor 1% gemaakt zijn van goud en voor de rest van zilver. Yaiks! Goud is dus niet letterlijk goud. De gouden Olympische medaille heeft een waarde van ongeveer €600. Een zilveren medaille heeft ongeveer een waarde van €300.

7.    We durven bijna niet te vertellen wat een bronzen medaille (die gemaakt wordt van koper) waard is qua materiaal. Houd je vast: ongeveer €2. Natuurlijk gaat het daar niet om en is het symbolisch. Maar toch grappig om te weten.

Reageer