Where lifestyle meets finance
Pink Lady E1467042386726
salarisonderhandeling

8 dingen die je beter niet kan zeggen tijdens je salarisonderhandeling

Onderhandelen over je salaris is best wel spannend. Het valt en staat vooral bij een goede voorbereiding. En natuurlijk ook wat je zegt, of vooral niet zegt in het gesprek zelf. We hebben een aantal dingen die je beter niet kan roepen voor je op een rijtje gezet

1. Oh, nu gelijk het gesprek in plaats van volgende week? Ik heb me niet voorbereid maar, oké! 

Ga nooit een spontaan onderhandelingsgesprek aan. Je hebt namelijk echt voorbereiding nodig. Zoals gezegd, moet je goed weten wat je uit je gesprek wilt halen, welke argumenten je hebt en is het slim om alternatieven te bedenken. Je staat al 1-0 achter als je dat niet gedaan hebt.

2. Het gaat mij niet om het geld hoor. (lees: als jij me maar aardig vindt.)


Natuurlijk gaat het je ook om het geld. Je wilt toch een goed salaris dat in verhouding staat met het werk dat je levert? Er is niks mis met een fijne sfeer en goede onderlinge relaties, maar durf soms ook zakelijk te zijn.

3. Hoezo voorbeelden? Het is toch duidelijk welke successen ik heb geboekt?


Je leidinggevende ziet niet alles, ook al denk jij soms dat dingen overduidelijk zijn. Maak je successen inzichtelijk. Dat is niet arrogant, maar zakelijk en essentieel. Verzamel voorafgaand aan het gesprek concrete voorbeelden over je behaalde successen: projecten die goed liepen of extra dingen die je gedaan hebt.

4. Hoeveel ik meer zou willen verdienen? Daar heb ik eigenlijk over nagedacht.

Ga goed voorbereid een salarisonderhandeling in. Bedenk voor het gesprek wat je precies meer zou willen verdienen. Stel een ondergrens vast, wat wil je minimaal meer verdienen?

5. Ik vind eigenlijk wel wat ik meer zou moeten verdienen…..toch?


Zorg ervoor dat je zelfverzekerd het gesprek in gaat. Als jij zelf al niet overtuigd bent van het feit dat je meer moet verdienen, hoe moet iemand anders het dan geloven?

6. Geen ruimte voor meer salaris? Dan is het gesprek bij deze afgelopen.
Bij het vooraf voorbereiden hoort ook: nadenken over alternatieven. Als een hoger salaris er niet in zit, waar zou je dan eventueel ook blij mee zijn? Meer vakantiedagen bijvoorbeeld?

7. WAAROM NIET *&*^!%$#!!


De emoties kunnen soms hoog oplopen. Zorg er wel voor dat ze niet de overhand krijgen. Hard gaan huilen of boos worden is niet bevorderlijk en het staat ook niet echt professioneel. Las liever een time-out in als je dat voelt opkomen.

8. Oké, dan zie ik het wel verschijnen allemaal. Doei!


Zorg er altijd voor dat hetgeen besproken is zwart op wit komt te staan. Wacht niet af, maar zet de conclusies en afspraken van het gesprek in een email en verzend het naar je gesprekspartner. Op die manier kunnen er achteraf geen misverstanden ontstaan.

Ben jij een doener, een pionier of toch meer een zorger? Doe hier de geldtypetest van How 2 Spend It en krijg meteen meer inzicht in jouw relatie met geld.

Reageer