Where lifestyle meets finance
Consuminderen Met Kids
Kinderen | consuminderen | tips

8 x consuminderen met kids

Wat ooit begon als een kleinschalige actie van een paar geitenwollensokken-mensen is tegenwoordig uitgegroeid tot een echte trend: consuminderen. Het betekent letterlijk minder consumeren. Maar behalve minder kopen en geld besparen, gaat het ook om minimaliseren en zuinig met het milieu omgaan. Belangrijke lessen om aan je kinderen mee te geven. Maar hoe maak je van consuminderen een levensstijl voor het hele gezin? Wij geven je hier 8 tips. 

Consuminderen met kinderen: 8 tips 

#1. Voor moms-to-be 

Ben je zwanger? Houd je hormonen in bedwang en ren niet direct de babyspeciaalzaak in om een waslijst met producten in te slaan. Bedenk eerst even rustig wat je allemaal wel en niet nodig denkt te hebben voor de komst van de baby. Lees je goed in, maar laat je niet te veel leiden door reclames, babyuitzetlijsten en goedbedoelde tips van anderen. De ervaring leert dat veel spullen niet nodig zijn. Probeer sommige producten pas te kopen als de baby er is, zodat je weet wat je zelf graag gebruikt. 

#2. Geef als ouders het goede voorbeeld

Kinderen moeten tegenwoordig sterk in de schoenen staan voor alle verleidingen die er op hen afkomen: van reclames op televisie tot snoep op kinderhoogte in de supermarkt. Aan ouders de nobele taak om hen hiermee te leren omgaan. Soms kan dit lastig zijn, want je wilt natuurlijk het beste voor je kind. Het is belangrijk dat je als ouder hierin grenzen stelt en dat je hen laat zien hoe jij keuzes maakt. Betrek je kind bijvoorbeeld bij de voorbereiding op en de daadwerkelijke koop van een product, leer je ze stapje voor stapje hoe bewuste keuzes tot stand komen. En vraag je met z’n allen af: ‘hebben we dit nodig, of kunnen we ook zonder’.

#3. Eten en drinken  

We kunnen niet zonder eten en drinken - dat is een ding wat zeker is! Maar niet alles wat we in de supermarkt kopen, is nodig. Zo kunnen snoep, koek en limonade zo van het boodschappenlijstje gestreept worden. Wil je toch iets snacken, maak het dan zelf. Voorkom ook verspilling bij het avondeten. Maak niet te veel, en als er eten over is bewaar dit dan. En houd na een paar dagen een ‘restjes-dag’. Je kunt ook geld besparen door je eigen groente, fruit en kruiden te verbouwen. Of door producten op de lokale markt of bij boeren in de omgeving te kopen. Ook nog eens een leuk uitje voor het hele gezin! 

#4. Geef je kids een actieve rol

Vraag kinderen zelf ook na te denken over mogelijke besparingen. Ze hebben vaak hele originele en creatieve ideeën en op deze manier voelen ze zich ook mede-verantwoordelijk. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld katoenen broodzakken verven, om zo brood uit de winkel zonder plastic mee te kunnen nemen. En laat ze een leuke sticker van een tekenfilmheld op een saai, maar goedkoper pak macaroni plakken (om zo weerstand te kunnen bieden tegen de producten die voor kinderen in de markt gezet worden). 

#5. Maak van consuminderen een sport 

Is het in het begin nog een beetje wennen; hoe langer je aan het consuminderen bent, hoe gemakkelijker het gaat. Zo kun je er echt een sport van maken om samen met je kinderen de krantjes van de supermarkt uit te pluizen, of online goedkope alternatieven voor producten te zoeken.

#6. Minimaliseren kun je leren 

Met kinderen lijkt de hoeveel spullen in je huis vertienvoudigd. Voordat ik moeder werd, zag mijn huis er vrij netjes en rustig uit. Maar toen kwamen de duplospullen, blokken, stapels kinderboeken, poppen en knutselspullen het huis binnen gestormd. Het huis ziet er nu elke dag uit alsof er een tornado gewoed heeft – en opruimen lijkt bijna geen effect te hebben. Maak samen eens een rondje door je huis om te kijken wat eruit kan. Het doel is niet zo weinig mogelijk overhouden, maar om alleen nog spullen te hebben die belangrijk zijn en waar jij en je kinderen gelukkig van worden. Een goede les voor kinderen om te leren dat ze van spullen verzamelen niet gelukkiger worden. Door je kinderen er jong bij te betrekken, wordt het een manier van leven van het hele gezin.

#7. Geef ruimte aan de eigen fantasie van kinderen 

We weten allemaal dat speelgoed goed voor de motoriek en ontwikkeling van kinderen is. Maar kinderen kunnen ook overprikkeld raken als ze te veel speelgoed hebben. Vergeet bovendien niet dat kinderen ook nog hun eigen fantasie hebben. Zo kunnen jonge kids ultiem genieten van het spelen met een leeg wc-rolletje, wat steentjes en een doos met wasknijpers. Zorg dat ze hier ruimte voor krijgen, door niet te veel speelgoed aan te schaffen. Hebben jouw kinderen al genoeg speelgoed in huis, maar wil je ze weleens wat nieuws aanbieden? Kijk dan eens rond of er een speel-o-theek bij jou in de buurt zit. Voor een klein bedrag per jaar kun je hier allerlei speelgoed en spellen lenen. En hartstikke leuk en leerzaam voor kids om hier zelf iets uit te mogen zoeken – en weer terug te brengen. 

#8. Niet kopen, maar beleven 

Van verjaardagen, feestdagen tot beloningen tussendoor: kinderen krijgen jaarlijks heel veel cadeautjes. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gelukkig is en niets te kort komt. Maar dit hoeft niet per se met spullen. Heeft je kind een mooi rapport, ga dan eens een dagje uit. Bezoek het museum (vaak gratis voor kinderen tot en met 18 jaar en voor ouders met Museumkaart), theater of maak samen een fijne strandwandeling. Op internet vind je veel tips voor voordelige dagjes uit en kortingsacties. 

Heb jij nog meer tips om met het gezin te consuminderen? Deel het met ons hieronder!

Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer