Where lifestyle meets finance
Aftrekposten Eigen Woning
Woning | Aftrekposten

Aftrekposten eigen woning

Ben jij de trotse eigenaresse van een prachtig koophuis? Dan is het goed om te weten dat er bepaalde aftrekposten zijn voor het hebben van een eigen woning. Wil je weten wat jij kan besparen? Wij zochten één en ander voor je uit!

Aftrekposten eigen woning bij een nieuwe hypotheek

Koop je een nieuwe woning of sluit je een nieuwe hypotheek af voor het onderhoud of voor een verbouwing van je huidige woning? In dat geval krijg je te maken met financieringskosten die je eenmalig mag aftrekken. Deze kosten mag je ook meefinancieren in je hypotheek. We hebben de verschillende kosten voor je op een rij gezet en vertellen je later in dit artikel hoe het aftrekken van de kosten in de praktijk gaat.

> Bemiddelingskosten: dit zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek of lening. Denk hierbij aan de advieskosten of afsluitprovisie die een hypotheekverstrekker in rekening brengt. Kosten die je maakt voor de aankoop van de woning (bijvoorbeeld de kosten van een makelaar, omzetbelasting en overdrachtsbelasting) zijn daarentegen niet aftrekbaar.

> Taxatiekosten: soms moet je de nieuwe woning laten taxeren. Het taxatierapport is dan nodig voor het afsluiten van de hypotheek. De kosten van dit rapport zijn aftrekbaar.

> Kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG): voldoe je aan de voorwaarden en sluit je een hypotheek af met NHG? De kosten hiervan zijn aftrekbaar en bedragen 1% van het hypotheekbedrag. 

> Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte: de hypotheekakte wordt officieel geregistreerd door een notaris. Ook worden jouw gegevens als huisbezitter door de notaris vastgelegd in het Kadaster. De kosten die je hiervoor maakt, zijn aftrekbaar. Bij de aankoop van een woning heb je ook te maken met een koopakte (de koopovereenkomst tussen jou als koper en de verkopende partij). De notariskosten die je hiervoor betaalt, zijn echter niet aftrekbaar.

> Kosten van een nieuwbouwdepot: heb je een nieuwbouwwoning gekocht en is hiervoor een speciale rekening geopend waarmee je de bouw van het huis in termijnen betaalt? In dat geval heb je een nieuwbouwdepot. Omdat een nieuwbouwdepot vaak langer loopt dan één jaar, zijn de rente en de financieringskosten (de kosten die je hebt gemaakt om het depot af te sluiten) van dit depot twee jaar lang aftrekbaar.

> Kosten van een verbouwingsdepot: ook bij een verbouwing kan er sprake zijn van een rekening die speciaal geopend wordt om de verbouwing van te betalen. Net als bij een nieuwbouwdepot, geldt hier ook dat de looptijd vaak langer is dan één jaar. De financieringskosten en de rente mag je twee jaar lang aftrekken.

> Bouwrente: bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kun je te maken krijgen met bouwrente. Dit is de rente die je de aannemer verschuldigd bent. De aannemer moet vooraf materiaal inkopen voor het bouwen van jouw woning en schiet de materiaalkosten voor. De aannemer rekent hier bouwrente voor. Je mag deze bouwrente aftrekken over de periode tussen het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst (het moment waarop de koopovereenkomst is getekend) en het moment dat jij daadwerkelijk eigenaar bent van de woning en de hypotheek bij de notaris is gepasseerd.

Aftrekposten eigen woning bij een bestaande hypotheek

Als je een eigen woning hebt, zijn de rentekosten van je hypotheek of lening aftrekbaar. Dit wordt ook wel de hypotheekrenteaftrek genoemd. In tegenstelling tot de kosten die we hierboven hebben beschreven, mag je de rente voor je hypotheek maximaal 30 jaar lang aftrekken. Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek en alle bijbehorende voorwaarden? Bekijk dan hier ons artikel over dit onderwerp.

Hoe werkt het?

Bij de jaarlijkse belastingaangifte moet je in box 1 aangeven wat je inkomsten uit wonen en inkomen zijn. Over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting. De kosten die je hebt gemaakt als gevolg van het kopen of hebben van een eigen woning (dus de aftrekposten die we hierboven hebben beschreven), mag je op je inkomsten in mindering brengen. Hierdoor wordt je belastbaar loon lager en betaal jij uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Mooi toch?

Reageer