Where lifestyle meets finance
Studiefinanciering
Geld | studiefinanciering

Alles wat je moet weten over… studiefinanciering!

Nog niet zo heel lang geleden is er flink gesleuteld aan de studiefinanciering. Het systeem van de prestatiebeurs (een lening die een gift wordt als je binnen 10 jaar je diploma haalt) is vervangen voor het leenstelsel. Wat kun je verwachten als je nu aan je studie begint? 

Studiefinanciering in 5 stappen

Stufi: voor wie?

Iedereen die een hbo- of universitaire studie gaat doen en jonger is dan 30, kan stufi aanvragen. Op dit moment krijg je pas studiefinanciering vanaf het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag omdat je ouders tot die tijd nog kinderbijslag voor jou ontvangen. Vanaf komend collegejaar (2017-2018) gaat dat veranderen. Ook als je nog geen 18 bent, krijg je vanaf het begin van je studie direct stufi. De kinderbijslag stopt op het moment dat je stufi ingaat. (Let op: mbo’ers hebben ook recht op stufi, maar voor hen zijn er andere regelingen. Check het kopje ‘Studiefinanciering en mbo’.)

Stufi: wat?

Je hebt recht op studiefinanciering voor de duur van je opleiding plus drie jaar. Voor 4 jaar hbo of 3 jaar wo-bachelor en 1 jaar wo-master, kun je dus 7 jaar stufi krijgen. Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: een lening, collegekrediet, een aanvullende beurs en een studentenreisproduct (zie ‘Reizen’). Per maand kun je maximaal €867,16 lenen bij het DUO. Daarnaast kun je je collegegeld betalen met een collegekrediet (€167,17 per maand). Of je een aanvullende beurs (maximaal €387,92 per maand) krijgt, hangt af van het inkomen van je ouders en of je nog meer studerende broers en zussen hebt. 

Als jij het zelf wel kan rooien, hoef je uiteraard geen lening af te sluiten. Want je lening en je collegegeld moet je uiteindelijk weer terugbetalen. Je aanvullende beurs is in principe ook een lening, tenzij je binnen 10 jaar geen diploma haalt. In dat geval wordt het bedrag omgezet in een gift.

Reizen

Als student heb je recht op een studentenreisproduct waarmee je óf doordeweeks óf in het weekend gratis met het openbaar vervoer mag reizen. Zo’n gratis abonnement krijg je zo lang je opleiding duurt, plus één jaar extra. Ook voor je studentenreisproduct geldt dat het een lening is, die wordt omgezet in een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. Geen recht meer op een studentenreisproduct? Let dan op dat je het op tijd stopzet én bij een NS-automaat van je ov-chipkaart verwijdert. Doe je dat niet, heb je zo een boete te pakken (€97,- per halve maand!) ook al maak je geen gebruik van gratis reizen.

Studiefinanciering terugbetalen

Diploma gehaald? Gefeliciteerd! DUO laat je nu heel even met rust. Vanaf 1 januari nadat je recht op stufi is vervallen, krijg je twee jaar om op adem te komen voor je moet beginnen met het terugbetalen van je studiefinanciering. Daar heb je 35 jaar de tijd voor. Het maandbedrag wordt bepaald aan de hoogte van je schuld en je inkomen. Gemiddeld zul je - met de lage rente van nu in ieder geval - bij een totale schuld van 25 duizend euro ongeveer 65 euro per maand moeten aflossen. Wat je na 35 jaar nog niet hebt kunnen terugbetalen, wordt je kwijtgescholden.

Studiefinanciering en mbo

In het mbo is er nog wel een prestatiebeurs. Studeer je op niveau 1 of 2? Dan is je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct altijd een gift. Als je een opleiding op niveau 3 of 4 doet, geldt dat je studiefinanciering een lening is die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. De basisbeurs voor uitwonende mbo’ers is €268,59 per maand. Voor mbo’ers geldt wel een bijverdiengrens: ze mogen per jaar maximaal €14.215,75 bijverdienen. Kom je daarboven? Dan heb je kans dat je een deel van je stufi moet terugbetalen. Als je na je mbo-opleiding wilt doorstromen naar het hbo of wo, kun je opnieuw stufi aanvragen volgens de regeling die hierboven is uitgelegd.

Bedragen zijn voor 2017-2018.

Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer