Where lifestyle meets finance
Als Ondernemer Een Coach
Ondernemen | coach

Als ondernemer een business coach inschakelen: ja of nee?

Een tijdje geleden zat ik even niet zo lekker in mijn vel. Onze baby was in het ziekenhuis beland, het was een gekkenhuis met freelance klussen, de man zat veel in het buitenland voor zijn werk en ik was het overzicht even helemaal kwijt. Voor mij was dit hét teken dat er iets anders moest, en dus schakelde ik de hulp van een business coach in. 

Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam contact op met een oud-collega die haar vaste baan aan de kant had geschoven om als coach voor zichzelf te beginnen. We dronken koffie, hadden nog steeds die klik en ik besloot ervoor te gaan. En alleen het feit dat er een verandering in gang gezet zou worden, gaf mij rust en zorgde voor ruimte in mijn hoofd. De eerste echte coachsessie brak aan en ik vond het in het begin best een beetje spannend. Wat zou ik over mezelf leren en zou het erg confronterend zijn? Confronterend was het zeker, maar dan op een positieve manier. Ik werd me weer bewust van mijn eigen gedrag en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen keuzes. Echt, zoveel verheldering in een redelijk korte tijd, dat had ik niet verwacht.

Verder lezen: Liza: ‘Een budgetcoach met geldproblemen zou een beetje raar zijn.’

Ik hoor je denken: allemaal leuk en aardig, maar een coach kost toch heel veel geld? Klopt, het is zeker niet voordelig. Voor een sessie betaal je gemiddeld al zo'n €80,- tot €150,-, maar ik vond het het geld meer dan waard. Ik maak bewustere keuzes en dat levert mij in the end alleen maar meer op. Niet alleen een fijner en rustiger gevoel, maar ook de drive voor leukere opdrachten en dus meer energie. Wat ik je wel wil meegeven: stap alleen naar een coach als je een specifieke vraag hebt voor hem of haar. 

Wil jij ook met een coach aan de slag? Misschien heb je dan iets aan deze tips. 

Tips voor het vinden van jouw ideale coach 

# Bedenk allereerst goed wat je vraag of probleem is. Hoe concreter je dit kunt maken voor jezelf en voor je coach, des te groter is de kans dat je verwachtingen worden waargemaakt. 

# Een goede coach kun je vinden via je netwerk of via vrienden. Je kunt natuurlijk ook op internet op zoek gaan, maar vaak kun je uit de ervaringen van bekenden veel meer te weten komen. 

# Ga altijd eerst vrijblijvend koffie drinken om kennis met elkaar te maken. Is er een klik? Is je vraag duidelijk en hoe denkt de betreffende coach je hierbij te kunnen helpen?

# Leg de afspraken vast op papier. Welk tarief komen jullie overeen, wat mag je van de coach verwachten en wat heeft de coach van jou nodig om tot een positief eindresultaat te komen?

# Ben je niet helemaal tevreden? Geef het dan meteen aan bij je coach. Het is zonde om geld uit te geven aan iets waar je eigenlijk niet tevreden over bent en misschien is het met een kort gesprekje wel te verhelpen. 

# Last but not least: sta open voor suggesties van je coach! Coaches zijn vaak goed opgeleid en adviseren je met een bepaalde reden. Ga met het advies aan de slag en doe er vooral je voordeel mee. 

En nu is het aan jou: wat zijn jouw ervaringen met een business coach?

Reageer