Where lifestyle meets finance
Anne Marie Appeldoorn
Schulden | Inspiratie

​Anne Marie vocht voor een plekje in de schuldsanering en leerde zelfs de rechter nog wat nieuws

Een gat in je hand, een verkeerde investering of gewoon domme pech: er kunnen veel redenen zijn waarom iemand in de schulden raakt. Wat doet dat met je en vooral, hoe kom je er weer uit? Vier vrouwen vertellen How 2 Spend It over hun (afgeloste) schulden. Vandaag: Anne Marie Appeldoorn (36) uit Tiel.

‘In 2011 zeiden hulpverleners tegen mij: “Het gaat nog wel tien jaar duren voordat je hieruit komt.” Vierenhalf jaar later, eind 2015, was ik schuldenvrij. Het is een heel zware weg geweest, maar het is gelukt en ik heb er heel veel van geleerd. De grootste les: zorg ervoor dat je nooit financieel afhankelijk bent van een man. Blijf werken zodat je je eigen geld hebt en voor jezelf kunt zorgen mocht er iets gebeuren.

Vier ton schuld

In 2008 ben ik met mijn twee kinderen weggegaan bij mijn man vanwege huiselijk geweld. We waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Toen ik van hem scheidde, is alleen de echtscheiding uitgesproken en niet de boedelscheiding. Mijn ex weigerde mee te werken en ook bij de advocaat die was aangesteld om in dat geval de zaken te regelen gaf geen gehoor. Ik probeerde van alles, maar ik stond machteloos. Intussen bleef hij schulden maken waar ik dus ook aansprakelijk voor was. In 2011 ging mijn ex failliet. Volgens de opgave van schuldeisers bij zijn curator had ik destijds vier ton schuld.

Ik kwam in een juridische strijd terecht. Avonden lang zat ik wetten te lezen en vonnissen uit eerdere zaken. Zodra ik iets tegenkwam wat voor mij relevant zou kunnen zijn, schreef ik dat op en zocht het uit. Toen ik uiteindelijk in de rechtbank stond, zei de rechter tegen me: “Mevrouw, als u hieruit komt, moet u hier echt wat mee gaan doen. Ik heb van u geleerd.”

De rechter zag hoe fanatiek ik was en hoe graag ik ook wilde werken. Dus uiteindelijk werd ik toegelaten.

Wsnp

Ik ben zonder hulp van een advocaat een bodemprocedure gestart om de boedelscheiding te regelen zodat ik in de Wsnp, de Wet schuldsanering natuurlijk personen, kon. Maar omdat mijn ex nog steeds niet mee wilde werken, zelfs niet onze financiële administratie wilde aanleveren en ik dus niet een actueel overzicht van onze schulden kon aanleveren, moest ik de rechter een brief schrijven met verzoek om toelating tot de Wsnp. De rechter zag hoe fanatiek ik was en hoe graag ik ook wilde werken. Dus uiteindelijk werd ik toegelaten.

Als je in de Wsnp komt, ga je een traject van drie jaar in waarin je zoveel mogelijk van je schulden afbetaalt. Na die drie jaar krijg je een schone lei en kun je weer opnieuw beginnen. Ik droeg elke euro af die ik maar kon, want ik wilde kunnen zeggen dat ik er alles aan had gedaan om mijn schuld af te lossen.

Schuldenvrij

Maar na anderhalf jaar begon mijn lichaam uit te vallen. Ik had een chronische posttraumatische stressstoornis met een conversiestoornis opgelopen door alles wat ik had meegemaakt en kon niet meer werken. Toen heb ik vervroegd een schone lei gekregen. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar na 1 jaar en 10 maanden in de schuldsanering, was ik schuldenvrij!

Ik heb regelmatig in een deuk gelegen om de bizarre situaties waarin ik belandde.

Relativeren om te overleven

Mijn leven is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Ik heb moeten leren om met mijn kinderen van bijstandsniveau te kunnen leven. Inmiddels ben ik daar heel goed in, het maakt je heel creatief. Ik heb mijn woonkamer voor ongeveer 200 euro ingericht en ik doe bijvoorbeeld een keer in de twee weken de grote boodschappen, wat me al snel veel geld bespaart. Mijn kinderen krijgen tweedehands kleding en ik heb een moestuin waarin ik mijn eigen eten verbouw.

Het was een heel zware periode maar ik heb het overleefd doordat ik mijn situatie altijd kon relativeren. Ik heb regelmatig in een deuk gelegen om de bizarre situaties waarin ik belandde. De advocaat die mij bijvoorbeeld was toegewezen, kreeg ik maar niet te pakken. Toen ik hem googelde, kwam ik erachter dat hij vastzat omdat hij een vrouwelijke client van wie hij de scheiding regelde had aangerand. Dat overkomt mij weer!

Mijn gouden tip

De beste tip die ik kan geven voor vrouwen die in zo’n situatie zitten is: houd alles bij. Vraag ontvangstbewijzen van stukken, aangiftes en mails, neem gesprekken op en typ gespreksverslagen uit. Ik kon op die manier altijd bewijzen dat ik ‘kwijtgeraakte’ stukken wel had ingeleverd en dat ik me aan afspraken had gehouden.

Ik wil nu heel graag re-integreren en mijn oude werk in het bank- en verzekeringswezen weer oppakken. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere vrouwen hoop kan geven dat je uit zo’n situatie kunt komen. Geef nooit op en vecht voor je rechten.’

Reageer