Where lifestyle meets finance
Beeld H Shoot Veerle 48
Inspiratie | Ondernemen | Interview

Veerle: 'Ik deed als ondernemer de make-up voor de clip van Sunnery James en Ryan Marciano'

Ze is één van de jongste ondernemers die wij spraken. Op 16-jarige leeftijd tekende Veerle Wijnen (20) voor het ondernemerschap als make-up artist. En met succes. Hoe ze dat heeft aangepakt? In een interview deelt ze haar ervaring in het vak, de kracht van netwerken, haar inkomsten én low budget beautytips.

Hoe ben je in de beautyscene terecht gekomen?

“Het was altijd mijn doel om na de havo een jaar college in Amerika te doen. Dat plan viel helaas in duigen, omdat ik van havo naar mavo ging. Ik heb toen besloten om er een tussenjaar van te maken, maar ik wilde toch iets doen wat ik leuk vind. Omdat ik het altijd al leuk heb gevonden om met make-up bezig te zijn, ben ik een opleiding voor make-up artist en modestyling gaan volgen op de Nederlandse Beautyschool in Rotterdam. Op dat moment deed ik ook promotiewerk, want ik was toen nog maar 16 jaar oud. De organisator wist dat ik bezig was met mijn opleiding tot make-up artist en vroeg mij toen om de make-up te doen. Zo kwam ik aan mijn eerste opdracht en is het balletje gaan rollen.”

Via social media kun je eenvoudig laten zien waar je je mee bezighoudt en waar je goed in bent. 

Wat vond je ervan om op je zestiende voor jezelf te beginnen?

“De eerste opdrachten zijn ontstaan doordat ik op social media mijn werk deelde. Via social media kun je eenvoudig laten zien waar je je mee bezighoudt en waar je goed in bent. Dat leverde mij superveel opdrachten op! Ik weet nog dat ik dacht: waarom zou ik hier überhaupt mee stoppen als dit zo goed loopt en ik het leuk vind? Ik schreef me in bij de KvK en sindsdien is het serious business. Sinds m’n zestiende heb ik al zo veel mooie kansen gehad, gave dingen meegemaakt en ervaring opgedaan. Niet veel meiden van mijn leeftijd kunnen dat zeggen denk ik. Natuurlijk was het spannend en sloeg ik een totaal andere weg in dan mijn vriendinnen, maar ik had het voor geen goud willen missen.”

bijbeeld-SHOOT-VEERLE-22.jpg#asset:26314


Wie maak je allemaal op?

“Dat is heel verschillend. In het zomerseizoen maak ik regelmatig bruidjes op. Verder heb ik bijvoorbeeld de make-up verzorgd voor de videoclip van Sunnery James, Ryan Marciano en Armin van Buuren en ben ik naar Londen afgereisd voor een opdracht van NS. Het komt ook geregeld voor dat ik meiden opmaak die een speciale gelegenheid hebben of een avondje uitgaan. De opdrachten waarbij ik me net wat extra mag uitleven met make-up vind ik het leukst om te doen, zoals modeshows of fashion shoots. Dan mag de make-up vaak wel wat extremer. Dat vind ik echt gaaf! Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik mensen het gevoel geef dat ze stralen en dat ze net wat mooier en zelfverzekerder zijn dan ze normaal al zijn.”

Verder lezen: Veerle's eerste week Financieel Detoxen!

Klinkt goed allemaal! Waarom past een eigen onderneming zo goed bij jou?

“Vooral vanwege de vrijheid. Ik kan zelf bepalen hoe ik alles regel en mijn opdrachten zijn heel divers. Als ondernemer werk je op jouw manier en tempo. Dat vind ik heel fijn. Voor een baas heb ik meer het idee dat ik aan het ploeteren ben en zit je vaak vast aan de standaard 9-tot-5-tijden. Dat neemt de prestatiedruk natuurlijk niet weg, dat blijft gewoon. Maar je kunt zelf bepalen hoe je wilt presteren en dat werkt het beste voor mij.”

Heeft het ondernemerschap ook een minder leuke kant?

“Ja, dat je geen vastigheid hebt. Er zijn pieken dat ik iedere dag van de week een klus heb. Dan kan ik gewoon knallen. Soms zitten er ook periodes bij, vaak tussen december en februari/maart, dat ik (bijna) geen opdrachten heb. Dat merk ik natuurlijk aan mijn inkomsten. Daarom heb ik naast mijn werk als make-up artist nog een job bij de kledingwinkel Imagine by Kim in Rotterdam. Bij Imagine by Kim kan ik een paar dagen in de week meedraaien als het wat stiller is rondom mijn eigen werk. Zo verzeker ik van mezelf toch van inkomsten.”   

Hoe pak je de financiën van je eigen business aan?

“In het eerste jaar deed ik de financiën zelf, maar dat was voor mij heel tijdrovend. Zodra ik er budget voor had, heb ik een boekhouder ingehuurd. Nu lever ik alles aan en hij berekent dan de belasting. Verder heb ik mezelf op financieel gebied wel verbeterd in de loop der jaren. Ik streef er nu naar om minimaal 25% van mijn inkomsten te sparen. Zoals ik al zei, heb je als ondernemer geen zekerheid en krijg je wel eens te maken met klanten die niet betalen. Dan is het fijn als je wat achter de hand hebt.”

Even een brutale vraag… Wat schuift het?

“Ook dat is weer per opdracht verschillend. Voor commerciële opdrachten ligt de prijs tussen de €200 en €250 euro. Gaat het om naturel make-up of een touch-up, dan kost het rond de €150. Meiden die opgemaakt willen worden voor een avondje uit of een speciale gelegenheid betalen ongeveer €45. In een drukke week kan ik dus lekker verdienen. Zeker als ik het vergelijk met een bijbaantje waarbij je het minimumloon krijgt. Dus €150 voor één dagdeel of een bijbaantje voor €5 per uur… Dan weet ik het wel, haha.”

Het klinkt misschien gek, maar soms werkt een goedkoper product zelfs beter dan de dure variant.

Nu we het toch over money hebben: stel dat je maar 4 beautyproducten mag gebruiken om een mooie look te creëren. Welke producten mogen dan niet ontbreken in je toilettas?

“Dan kies ik voor een bronzer, mascara, lipgloss en een product om je wenkbrauwen te shapen. Hiermee creëer je eenvoudig een stralende look. Deze producten zijn prima van Essence (verkrijgbaar bij Kruidvat) of HEMA. Dan ben je in totaal €20 kwijt - in plaats van €20 voor één mascara of bronzer. Het klinkt misschien gek, maar soms werkt een goedkoper product zelfs beter dan de dure variant. Hetzelfde geldt voor accessoires, zoals penselen.” 

bijbeeld-2-SHOOT-VEERLE-35.jpg#asset:26315


Wat zijn jouw hoogtepunten tot nu toe en wat zijn je ambities?

“Ik vond het heel tof om door Europa te reizen voor mijn werk. Parijs, Londen, Düsseldorf en nog een aantal Europese steden heb ik nu gehad. Het is dan ook mijn ambitie om op internationaal niveau te werken en meer te reizen voor opdrachten. Op de korte termijn zou ik meer met BN’ers willen werken. Voor nu rol ik langzaam maar zeker dat wereldje in, dus dat gaat de goede kant op. Op de lange termijn is het mijn ambitie om met échte celebrities te werken. Weet je wat een ultiem hoogtepunt voor mij zou zijn? Backstage bij de Victoria’s Secret Show werken!”

Verder lezen: Vrouwelijke modellen verdienen meer geld dan hun mannelijke collega’s

Wat wil je meegeven aan meiden die ook in de beautyscene willen werken?

“Ontwikkel je skills door veel te oefenen - bij je moeder, zusjes, vriendinnen of wie dan ook. Dat zorgt er ook voor dat je je werk kunt delen via social media en anderen dat te zien krijgen. Zo bouw je connecties op. In het begin is het even investeren in je skills, tools en netwerk, maar daarna gaat het allemaal vanzelf. In mijn ogen is het een kwestie van oefenen en gewoon doen. En onthoud dat niemand de eerste keer een perfecte winged eyeliner zet. Dat leer je echt alleen door het veel te doen.”

 

Foto's: Prisca Visser

 

 

Reageer