Where lifestyle meets finance
Wat Is Box 2
Belasting | Box 2

Belasting: Wat is Box 2?

In box 2 valt het voordeel dat je hebt uit het aanmerkelijk belang dat je in één of meerdere bedrijven hebt. Klinkt mooi, wat is het eigenlijk precies? Wij zochten het voor je uit.

Wat is aanmerkelijk belang?

Er is sprake van aanmerkelijk belang als jij, eventueel met je fiscale partner, minimaal 5% belang hebt in een vennootschap (in Nederland of buitenland), een vereniging of een coöperatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meer dan 5% van de aandelen, winstrechten of het stemrecht hebt. Of dat je opties hebt om die te verkrijgen.

Let op: heb jij (met evt. fiscale partner) minder dan 5% aanmerkelijk belang, maar heeft jouw (schoon)familie heeft wel een aanmerkelijk belang? Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk ook een aanmerkelijk belang volgens de belastingregels. Hou dit dus even goed in de gaten.

Verder lezen: Belasting: Wat is Box 1?

Moet dit ook als je zelf eigenaar bent?

Ja, de regel gaat op voor iedere vennootschap, coöperatie of vereniging, ongeacht of jij hem wel of niet leidt. Ben je ook in loondienst van vb. je BV? Hou dan rekening met de gebruikelijkloonregeling. Deze regeling gaat er vanuit dat jij minimaal EUR 44.000,- aan inkomen uit je bedrijf haalt als fulltime directeur. Deze regeling geldt ook voor je fiscaal partner en kinderen, dus check dit altijd eerst even op de site van de belastingdienst.

Wat kan het voordeel zijn?

Je kunt uit een aanmerkelijk belang twee soorten inkomsten halen waar je belasting over moet betalen:

1.         Reguliere voordelen. Denk aan dividend of andere winstuitkering. Zorg wel dat je de kosten voor het verkrijgen van je aanmerkelijk belang hier van afhaalt.

2.         Vervreemdingsvoordelen. Dit zijn de voordelen die je hebt wanneer je je aanmerkelijk belang schenkt of verkoopt.

Het inkomen dat je hier uit haalt, geef je in je aangifte op in box 2.

Verder lezen: Belasting: Wat is Box 3?

Hoeveel belasting moet je dan betalen?

Je betaalt 25% over alle inkomsten die je haalt uit je aanmerkelijk belang. Mocht je daarover al dividendbelasting hebben betaald, kun je dat vervolgens in mindering brengen.

Als je box 2 hebt ingevuld, kun je verder met box 3. Heb je ergens twijfel over tijdens het doen van je aangifte? Schroom dan niet om je vraag hier te stellen aan één van onze experts. Ze staan gratis voor je klaar en je vraag blijft anoniem. Succes!

Reageer