Where lifestyle meets finance
Stocksy Txp81102096 X3N100 Small 1682438
Beleggen | Doelen | Financiën

BELEGGEN DOE JE MET EEN DOEL

Tegenwoordig hoef je niet enorm veel geld meer te hebben om te kunnen beleggen. Er zijn namelijk steeds meer mogelijkheden om ook met een kleiner bedrag te starten. En dat is mooi want je moet natuurlijk ergens beginnen om je kapitaal te vergaren.

Spreekt dit je aan? Dan is het belangrijk om allereerst helder te krijgen met hoeveel je zou willen en kunnen beleggen. Misschien kan dit bijvoorbeeld met een deel van wat je al gespaard hebt of misschien door middel van een maandelijkse vaste inleg van geld wat je aan het einde van de maand overhoudt. Vervolgens is het van belang dat je bedenkt welk doel je met je beleggingen wil bereiken. 

A goal without a plan is just a wish 

Misschien denk je: ik wil beleggen om meer geld te verdienen. Dat is mooi (want wie wil dat nou niet), maar dat is niet concreet genoeg. Want hoeveel geld is “meer geld” dan precies? Waar ga je het geld voor gebruiken? Wanneer heb je dat geld precies nodig? 

Het is dus beter om pas te starten met beleggen wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. Onze expert Judith Sanders is senior vermogensbeheerder en weet alles over beleggen. Zij legt uit: 

“De meeste mensen denken niet meteen aan een concreet doel als ze gaan beleggen. Ze laten het rendement bepalen hoe het doel eruit komt te zien. Ze gaan gewoon van start en aan het einde van de rit bekijken ze hoeveel geld er staat en wat ze er mee kunnen doen. Misschien begrijpelijk, maar zo onlogisch. Want wie een concreet doel vaststelt kan de beleggingen daarop afstemmen om de haalbaarheid ervan zo hoog mogelijk te maken.”

Van dromen naar doelen

Helder. Beleggen vanuit een concreet doel is dus een goed idee. Maar welk doel dan? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Neem de tijd om hierover na te denken. Wellicht wil jij sparen voor die wereldreis die hoog op je bucketlist staat, of voor de toekomstige studie van je kleintje. Misschien wil je wel een paar jaar eerder stoppen met werken? Stel jezelf vervolgens vragen als: Hoeveel geld heb ik daarvoor nodig? En hoe lang kan ik beleggen om dit doel te bereiken, maar ook hoeveel risico kan en wil ik daarbij lopen?

Doelbeleggen: misschien iets voor jou?

Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt kun je gaan kijken of en op welke manier beleggen voor jou geschikt is. Bedenk wel dat als je het geld bijvoorbeeld op hele korte termijn nodig hebt, of als je een type bent dat wakker ligt van het idee dat je het risico loopt dat je beleggingen minder waard worden, het misschien minder geschikt voor je is. Maar kan je het geld een langere periode missen en durf je wat verder te kijken dan de dag van vandaag, dan is het goed te weten dat er veel verschillende manieren van beleggen zijn. De kans dat er een manier is die bij je past is vrij groot. 

Zo heeft Velthuyse • Mulder vermogensbeheer (waar Judith werkzaam is) het label Doelbeleggen. Hier kun je al vanaf een klein bedrag (denk 25 euro per maand) in beleggen met je eigen persoonlijke effectenportefeuille. En zoals de naam al verklapt, is het uitgangspunt een vooraf gesteld doel. Wat heel handig is, is dat je op de website vooraf een Doelmeter® kunt invullen. Deze Doelmeter® laat in een eerste globale berekening zien of het doel reëel is en wat de haalbaarheid is van het doel. Wanneer je eenmaal gaat beleggen via Doelbeleggen, kun je alles volgen met een app op je telefoon. Zo zie je of alles nog volgens plan gaat en blijf je betrokken. Ga zeker even naar de website als je meer wilt weten over Doelbeleggen.

Meer over beleggen

Heb je eerst behoefte aan meer kennis over beleggen an sich? Check dan zeker even deze video uit de oude doos, van toen wij bij Judith op bezoek gingen en haar een aantal basic beleggingsvragen voorlegden. En houd de blogs van januari en februari in de gaten, want in deze periode besteden we extra veel aandacht aan het onderwerp investeren, en dus ook aan beleggen.

Winnen: zal ik het anders doen? 

Wist je dat Judith Sanders onlangs het boek “Zal ík het anders doen?” uitgebracht heeft? Je leest er hier meer over. En omdat wij gek zijn op winacties verloten wij 6 boeken! Wil jij dit boek winnen? Laat ons hieronder weten waarom. En heb jij een vraag over doelbeleggen of over het boek? Stuur Judith gerust even een mailtje.


Dit artikel is een samenwerking met Velthuyse • Mulder vermogensbeheer.

Reageer