Where lifestyle meets finance
Beleggen En Doelen Stellen
Beleggen

Beleggen en doelen stellen

Bij beleggen is het belangrijk dat je het doel dat je voor ogen hebt als uitgangspunt neemt voor de manier waarop je belegt. Ongeacht of je de beleggingen zelf doet of een professional inschakelt.

Waarom zijn doelen belangrijk?

De ene keer is het de kredietcrisis, dan gaat het weer over de groeivertraging in China en een derde keer is de dalende olieprijs de oorzaak van ongerustheid. Het gevolg is iedere keer hetzelfde: fors dalende beurskoersen over de gehele linie. Over de hele wereld verdampen er miljarden aan beurswaarde. De belegger bekijkt (als hij of zij nog de moed heeft) de beleggingsportefeuille en ziet een fors verminderde waarde. Dat is op zijn minst frustrerend.

Als met de beleggingsportefeuille een bepaald doel werd nagestreefd en dit doel op korte termijn gerealiseerd had moeten worden, is het wel meer dan vervelend en frustrerend. Het kan betekenen dat die aanvulling op het pensioen niet waargemaakt kan worden. Of dat de aflossing van de hypotheek niet gaat lukken. Indien je echter voor de langere termijn (> 10 jaar) belegt, dan hebben koersschommelingen door bovenstaande onrust, vaak minder impact op je beleggingen en daarmee bijvoorbeeld op je extra potje voor je pensioen.

Je beleggingen afstemmen op je doelen

Desalniettemin, is het zeer belangrijk dat wanneer je een concreet doel bepaalt, je de beleggingen daarop afstemt en de haalbaarheidskans van je doel zo groot mogelijk maakt. Je creëert meer zekerheid door een beleggingsmix te maken die het nodige rendement kan realiseren met een zo laag mogelijk risico. En welke belegger wil dat niet?

Oftewel, wil je met zoveel mogelijk zekerheid beleggen naar een goed resultaat, namelijk je beleggingsdoel?

Stel jezelf dan de volgende vragen

1.       Wat is mijn beleggingsdoel?

2.       Hoeveel geld heb ik daarvoor nodig?

3.       Hoe lang kan ik beleggen?

4.       Hoeveel risico wil ik daarbij lopen?

5.       Met hoeveel geld kan ik starten?

De antwoorden op deze vragen geven namelijk handvatten. Er kan worden berekend welk rendement er nodig is om het doel te halen. En met die kennis kunnen de juiste beleggingen worden uitgezocht, en in welke verhouding deze beleggingen moeten worden aangekocht. Simpel gezegd het beantwoorden van de bovenstaande vragen, biedt een leidraad om de grootste mogelijke kans te maken om je doel te halen.

Reageer