Where lifestyle meets finance
Beleggen In Het Volgende Apple
Beleggen

Beleggen in de volgende Apple?

Het wordt steeds duidelijker dat we zelf meer verantwoordelijk worden voor onze financiële toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan is het pensioen. De bestaande regelingen verschralen steeds meer en dit zal in de toekomst niet veranderen. Het zal eerder verslechteren. Maar er is hoop: als je zelf bijtijds begint met het opbouwen van een aanvulling op je (werkgevers)pensioen, hoeft dit geen probleem te zijn. Beleggen kan hier een belangrijke rol in spelen. Tijdens de laatste workshop Beleggen bleek gelukkig dat dit besef steeds meer doordringt.

Tijdens die workshop bleek ook dat er veel interesse bestaat voor bedrijven die innovatief en vernieuwend zijn. Bedrijven als Uber en Snapchat, die trouwens (nog) niet beursgenoteerd zijn. Maar ook roboticabedrijven, denk hierbij aan het Amerikaanse iRobot en het Japanse Cyberdyne, die beide wel degelijk beursgenoteerd zijn. Graag wil ik door middel van dit blog ingaan op de (mogelijke) ‘voors en tegens’ van het beleggen in deze bedrijven.

Gigantische koerswinst

Als je in een innovatief bedrijf belegt dat een winnaar wordt, kun je gigantische winsten boeken. Als je in 2003 aanvoelde dat Apple jarenlang zou floreren op de toppen van de mondiale smartphonegolf en $ 1.000,– had gestoken in dit bedrijf, dan was dat bedrag in 2014 aangegroeid tot $ 100.000,–! Helaas wedt niet ieder bedrijf zo voortdurend op het juiste paard als Apple deed (voor een groot deel onder de bezielende leiding van Steve Jobs). 

Gigantische groei

Natuurlijk is het slim om je geld in aandelen te stoppen van bedrijven die in groeimarkten actief zijn. Dan zit je met trends als robotica, 3D-printing, cyber security en online shopping wel goed. De robotmarkt groeit volgens marktonderzoeksbureau IDC met 17% per jaar in de komende vijf jaar. Voor 3D-printing gaat het om bijna absurde groeiverwachtingen. Er zijn zelfs onderzoeksbureaus die verwachten dat de 3D-printingsector in 2025 met duizenden procenten zal zijn gegroeid! Groei en nog eens groei.

Uitgegroeid

En groei is de basis voor rendement op de beurs. Dat is een simpele beleggerswaarheid, die nog niets van zijn gelding heeft verloren. Maar daarmee ben je er niet als belegger. Want, zoals gezegd, niet ieder innovatief bedrijf wordt een winnaar op de beurs. Een bedrijf kan worden ingehaald door een concurrent of een bedrijf stuurt niet tijdig bij als er nieuwe technologie komt (kennen jullie Nokia nog?). En ineens kan blijken dat een mooie groeibriljant ineens is uitgegroeid.

Spreiding

Dit is precies de reden waarom het breed spreiden van je beleggingsportefeuille van groot belang is. Spreiding over verschillende beleggingsinstrumenten: aandelen, obligaties en vastgoed.

Maar ook binnen een beleggingscategorie. Dus als je belegt in aandelen, dan kun je beleggen in de nieuwe innovatieve bedrijven. Ontzettend interessant en beloftevol. Maar het is zaak ook te beleggen in andere sectoren. Sectoren die misschien wat minder spannend en winstgevend zijn. Maar daarom niet per se oninteressant.

Immers, het laatste wat je wilt, is dat je pensioen afhankelijk is van een mode of een gril.

Reageer