Where lifestyle meets finance
Beleggen Vrouwen Wikken Mannen Wegen
Beleggen: verschil m/v

Beleggen: vrouwen wikken, mannen wegen

Terwijl de vrouw de afgelopen jaren steeds beter en hoger is opgeleid, steeds vaker een hoge(re) positie bekleedt en financieel steeds onafhankelijker wordt, blijft de man vaak degene die thuis de financiën doet.

Het gekke is, wij vrouwen gedragen ons ook naar dit patroon: we menen onze zaken goed op orde te hebben omdat we onze vaste lasten dekken en ook nog leuke extra’s kunnen bekostigen. Om de een of andere reden houden veel van ons precies daar op met denken. Daar waar het huishoudboekje eindigt en de mannenwereld van de financiële planning begint.

Vrouwen blijken, te vaak nog, geen antwoord te hebben op vragen als; hoe zit je erbij in de toekomst? Kun je je vaste lasten nog betalen als je morgen je baan of zelfs je partner verliest? Hoeveel reserves heb je nodig en moeten die extra’s naar een spaarrekening of juist belegd worden? Eerlijk is eerlijk, de meeste bruisende meidenavonden of stedentripjes vallen dood na een vraag als deze.

En dat terwijl vele onderzoeken naar combinaties van financiën en planning en bijvoorbeeld beleggen uitwezen dat vrouwen hun ‘mannetje’ meer dan prima staan. Amerikaans onderzoek genaamd ‘Boys will be boys, gender overconfidence, and common stock investment.’, bewees bijvoorbeeld dat vrouwen die beleggen structureel meer winst maken dan mannen.

Dat vrouwen beter met beleggen – en beter met financiën – zijn dan mannen, heeft drie hele simpele redenen. Allereerst hebben vrouwen minder last van testosteron. Ze nemen minder risico’s. Dat helpt aanzienlijk om een redelijk rendement te realiseren. Vrouwen wikken waar mannen wagen.

De tweede reden is al even helder: vrouwen hebben veel meer geduld en besparen zodoende veel transactiekosten. En tel daar reden drie bij op, dat de vrouw gewoonweg flexibeler is, dat zij zich aanpast aan de situatie zonder ego-problemen, en het bewijs is geleverd: de vrouw is simpelweg de betere belegger.

Of eigenlijk: vergeleken met de vrouw is de man als belegger eigenlijk ongeschikt. Ik voeg daar graag zelf nog een punt aan toe uit mijn eigen praktijk: de vrouw vindt het doorgaans geen probleem om advies te vragen en ook aan te nemen. Zij ziet daarin geen ego kwestie, zoals de man dat al heeft als hij met de auto de route niet meer weet.

Mijn advies aan alle zelfstandige, toekomstgerichte en geslaagde dames is simpel: Doe jezelf – en eventueel manlief erbij- een plezier en neem de financiën morgen nog op je. Kijk daarbij niet alleen naar vandaag en morgen, maar ook naar later. En laat je er gerust door een expert bij helpen. Vergeet echter niet, die expert is meestal niet je man.

Reageer