Where lifestyle meets finance
Ben Ik Onderverzekerd Of Oververzekerd
Onderverzekerd | Oververzekerd

Ben ik onderverzekerd of oververzekerd?

Je hoort wel eens van die termen voorbij schieten: ik bleek oververzekerd te zijn! Diegene beweert dan ook nog eens goedkoper uit te zijn geweest door dit fenomeen op te lossen. Maar wat houdt het in? En bij welke verzekeringen komt het voor?

Onderverzekerd of oververzekerd

Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer het verzekerde bedrag te laag is, je niets of niet alle schade vergoed krijgt als er wat gebeurt. Als het bedrag te hoog is, betaal je maandelijks teveel premie. Precies goed verzekerd zijn is de uitdaging die voor je ligt. How 2 Spend It heeft de verzekeringen waar je even op moet letten voor je in een checklist gezet. Check nu gemakkelijk of jij onderverzekerd of oververzekerd bent.

Inboedelverzekering 

Gedurende de jaren komt er heel veel bij in je huis. Tijdens opruimrondjes merk je dat goed. Dit betekent echter ook dat de waarde van jouw inboedel steeds verandert. Zorg ervoor dat jouw verzekeraar het juiste bedrag weet.

Tip: check even wat er wel en niet wordt vergoed op jouw polis. De verzekeraars zijn de imboedelverzekeringen aan het versoberen, waardoor je wellicht niet meer de beste verzekering hebt voor jouw inboedel.

Zorgverzekering 

Verzekerd voor de fysio, terwijl de kans klein is dat je het gaat gebruiken? Verzekerd voor een beugel terwijl jouw gebit steeds complimenten ontvangt? Dat zou oververzekering kunnen betekenen. Tuurlijk is het koffiedik kijken, omdat je niet weet hoe je gezondheid over een paar maanden is, maar de meeste dingen weet je aardig in te schatten. Bedenk ook: wat zou je zelf kunnen betalen in plaats van het te verzekeren? En ga je daadwerkelijk over het eigen risico komen, of zou je deze wel iets hoger kunnen stellen?

Autoverzekering 

Allrisk verzekerd voor een auto van 15 jaar oud? Zonde. Je kunt deze richtlijn aanhouden:
> Auto jonger dan 5 jaar oud: Allrisk
> Auto tussen 5 en 11 jaar oud: WA-Casco
> Auto ouder dan 11 jaar oud: WA

Reisverzekering 

Eén keer per jaar op reis en een doorlopende reisverzekering? Zonde! Wanneer sluit je wel een doorlopende reisverzekering af?
> Als je 21 dagen of langer op vakantie gaat.
> Als je meer dan 2/3 keer per jaar op reis gaat (weekendjes weg inbegrepen). 

Het is ook belangrijk wat voor dekking je kiest. Als je nooit Europa verlaat, hoef je geen werelddekking. Geen duik- of wintersporter, dan heb je die extra dekking voor een gipsvlucht waarschijnlijk ook niet nodig.

Begrafenisverzekering 

Een begrafenisverzekering neem je alleen als je zelf geen geld hebt staan waarvan jouw nabestaanden straks de begrafenis kunnen betalen. Je kunt ook een begrafenisverzekering in natura afsluiten. Zorg echter wel dat er genoeg is voor alle wensen die je hebt. En kijk dat regelmatig na. Door de inflatie zou het zo maar kunnen zijn dat het bedrag dat je vandaag kiest niets meer voorstelt als je straks 90 bent.

Garantie 

Vaak worden bij bijvoorbeeld elektrische apparaten extra garantieverzekeringen aangeboden. Kijk eerst eens of het nodig is, zodat je je hier niet oververzekert. Onthoud: enerzijds zijn producenten wettelijk verplicht om deugdelijke apparaten te leveren. Daarnaast heeft de EU een wettelijke garantietermijn vastgesteld van 2 jaar en geldt in Nederland zelfs dat je ook na deze twee jaar de producent kan aanspreken als hij geen deugdelijk product heeft geleverd.

Reageer