Where lifestyle meets finance
Stagaire Betalen
Ondernemen | stagiaires

Ben je als ondernemer verplicht om stagiaires een vergoeding te geven?

Als je startende ondernemer bent en op zoek bent naar extra handjes om je te helpen, kan een stagiair(e) uitkomst bieden. Ben je als ondernemer verplicht om stagiaires een vergoeding te geven voor de werkzaamheden? En wat is een ‘normale’ of gemiddelde vergoeding om te geven? Lees snel verder!

Ben je verplicht een stagevergoeding te betalen?

Nee, als ondernemer ben je niet wettelijk verplicht om je stagiaires een vergoeding aan te bieden. Het is echter wel gebruikelijk en redelijk, zeker wanneer de stagiair een langere tijd meewerkt in jouw bedrijf. Over de vergoeding houdt je als werkgever loonheffing en premies voor de werknemersverzekeringen in. 

Hoe bepaal je hoeveel vergoeding je een stagiair geeft?

Hoeveel vergoeding je als ondernemer geeft, is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt de soort stage een rol. Is het een meewerkstage of een afstudeerstage? Het is gebruikelijk dat een stagiair die meewerkt meer verdient dan iemand die in het belang van zijn of haar afstuderen een onderzoek voor je uitvoert. Het hangt er daarnaast ook vanaf hoeveel dagen per week de stagiair voor je aan de slag gaat. Misschien zijn er wel verplichte terugkom-dagen van school of andere rederen waarom iemand niet fulltime aan het werk is? Tenslotte speelt ook het niveau van de opleiding een rol. 

Wat verdienen Nederlandse stagiaires gemiddeld?

Een rondje op het wereldwijde web leverde onderstaande maandelijkse bruto bedragen op, gebaseerd op een werkweek van 5 dagen: 

MBO-stagiaires: €100,- tot €150,-

HBO-stagiaires: €200,- tot €300,-

WO-stagiaires: €250,- tot €400,-.

Heb jij als ondernemer ervaringen met stagiairs en heb jij ze een vergoeding gegeven? Tell us!

Reageer