Where lifestyle meets finance
Check Deze Verzekeringen
Verzekeren | arbeidsongeschiktheid

Ben je verplicht om je tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren?

Arbeidsongeschikt zijn is iets waar je misschien niet al te graag over nadenkt. Toch is het goed om hier af en toe bij stil te staan. Ben je bijvoorbeeld verplicht om je tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren? How 2 Spend It zocht het voor je uit, lees snel verder!

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Laten we bij het begin beginnen en eerst nog even kort uitleggen wat arbeidsongeschiktheid is. Deze term is toepassing op mensen die door een ongeval of ziekte niet meer in staat zijn om (volledig) te werken. Dit geldt ook voor personen die gedeeltelijk niet meer kunnen werken. Stel dat jij onverhoopt te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, dan is het fijn als je terug kunt vallen op een (sociale) verzekering en zo een gedeelte van je inkomen gecompenseerd krijgt. 

Arbeidsongeschikt en in loondienst

Als je arbeidsongeschikt raakt en in loondienst bent, dan ben je vaak via je werkgever automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Wat er bij jouw bedrijf geregeld is, kun je teruglezen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. In sommige situaties kan het handig zijn om zelf een verzekering voor arbeidsongeschiktheid af te sluiten. We zetten ze voor je op een rijtje:

> Je bent via je werkgever niet of niet voldoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

> Je maandelijkse lasten zijn hoog, bijvoorbeeld door het hebben van een kostbare hypotheek. 

> Jij draagt binnen het gezin zorg voor het inkomen. 

> Jouw jaarlijkse inkomen bedraagt meer dan €52.000,-. Als je meer dan dit bedrag verdient en je moet onverhoopt een beroep doen op een uitkering, dan geldt dit bedrag als maximum inkomen voor de overheid en krijg je niet je volledige inkomen gecompenseerd.

Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid wanneer je in loondienst bent? Lees dan hier ons artikel 'Wat is arbeidsongeschiktheid?' waarin we 7 vragen over dit onderwerp beantwoorden. 

Arbeidsongeschiktheid bij ondernemers

Voor ondernemers is het net even anders, want zij zijn sowieso niet vanuit een werkgever verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kun je ervoor kiezen om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, dit is echter niet verplicht. De arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een kostbare aangelegenheid zijn, het is daarom niet altijd handig om voor deze verzekering te kiezen. Ga voor jezelf eens na of je genoeg spaargeld hebt om een verlies in inkomen mee op te vangen. Of misschien verdient je partner wel genoeg om jullie lasten alleen te kunnen dragen?

Wil je meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers en de voor-en nadelen hiervan? Lees hier onze blog over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Kortom: als je in loondienst bent, ben je niet altijd standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Als er voorzieningen vanuit je werkgever zijn geregeld, ben je verplicht om je hierbij aan te sluiten. Als je ondernemer bent, ben je niet verplicht om je te verzekeren. Afhankelijk van jouw situatie kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan handig zijn. 

Heb jij een vraag over arbeidsongeschiktheid? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Reageer