Where lifestyle meets finance
Bespaar Geld Door Je In Verzekeringen Te Verdiepen
Besparen | verzekeringen

Bespaar geld door je in je verzekeringen te verdiepen

Het goed regelen van je verzekeringen is de moeite waard. Het kan je namelijk veel geld besparen. Het belangrijkste is dat jouw verzekeringen bij jouw situatie passen. Je wil tenslotte niet teveel betalen voor je verzekeringen, maar je wilt ook niet onderverzekerd rondlopen. Tijd om je verzekeringen eens kritisch te bekijken.

Verplichte kost en aanraders

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht. Denk aan een basis ziektekostenverzekering, een brandverzekering voor huisbezitters en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering als je een motorvoertuig hebt. Daarnaast zijn sommige verzekeringen sterk aan te raden. Zo zou iedereen eigenlijk een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Handig wanneer je na een avondje stappen tegen de buurman z’n Porsche aan fietst.

Ook een aanrader is de inboedelverzekering. Stel dat die enorme vaas die je gevuld had met water kapot valt en je dure laminaat spontaan bol gaat staan. Oops! Fijn idee om verzekerd te zijn tegen dit soort ongelukjes. Maar verdiep je wel in de voorwaarden voordat je klakkeloos iets afsluit. Soms zitten er addertjes onder het gras. Zo kan het zijn dat een op het oog goed uitziende all-risk inboedelverzekering pas uitkeert bij schade boven een bizar hoog bedrag.

Zoek dekking

Kijk waarvoor je precies gedekt bent. Hiervoor geldt: niet meer, niet minder. Kies alleen voor die aanvullende tandartsverzekering als je weet dat jouw gebit dit jaar een opknapbeurt nodig heeft. En heb je afgelopen jaar eindelijk die goedbedoelde afdankertjes vervangen door nieuwe meubels? Dan is de waarde van jouw inboedel gestegen. De dekking van jouw inboedelverzekering moet dan bijgesteld worden. Ga dus na: klopt verzekerde waarde met de werkelijke situatie?

Wees kritisch

Sommige verzekeringen zijn misschien overbodig voor jou. Zo kan die fietsverzekering die zo handig leek, uiteindelijk geldverspilling blijken. Want leef je in een stad waar veel fietsen gestolen worden, dan ben je of uitgesloten van verzekering, of de premie is torenhoog. Ook zoiets: een extra garantieverzekering bij een nieuwe televisie of andere dure aankoop. Niet nodig! Producenten zijn verplicht om goedwerkende apparaten te leveren. De EU heeft een wettelijke tweejarig garantietermijn vastgesteld. Kortom, soms zijn er voorwaarden of omstandigheden waardoor verzekeren gewoon niet slim is. En heb jij een gespekt spaarvarken? Dan kun je kleine tegenslagen zelf opvangen en is verzekeren onnodig.

Kijk en vergelijk 

Het loont om onderzoek te doen en verzekeringen te vergelijken via sites. Goedkopere verzekering gevonden?Let op, regels voor opzeggen kunnen verschillen. Bel even naar je verzekeraar en vraag hoe dit zit. Vraag gelijk of ze misschien een nog beter aanbod hebben. 

De-'doe-maar-dan-verzekeringen'    

You want insurance? Een vraag die je steeds vaker hoort. Bijvoorbeeld als je tijdens die citytrip in Parijs op een sportief moment besluit een fiets te huren. Je antwoordt: “Ja doe maar dan”. Die paar euro’s maken tenslotte ook niet uit in een stad waar je €7,- voor een koffie betaalt. Zonde, want heb je een reisverzekering dan zit dit vaak inbegrepen. Dus word je een verzekering aangeboden op een moment dat je die helemaal niet zoekt, let dan op. Deze kan overbodig zijn, de dekking kan veel uitsluiten of is in verhouding duur.

TIP: Bewaar altijd bonnetjes en aankoopbewijzen van grote aankopen. Zo heb je altijd bewijsmateriaal voor je verzekering.

Heb jij nog aanvullende tips op gebied van verzekeringen? Laat het ons weten!


Reageer