Where lifestyle meets finance
Jenny Russell 1108337 Unsplash
Besparen | Trouwen

Besparen op je trouwdag? Begin bij je gemeente!

We weten allemaal dat een bruiloft geld kost. Hoeveel geld je precies uitgeeft aan jullie huwelijksfeest heb je voor een groot deel zelf in de hand. Maar wist je dat je zelfs kunt besparen op de wettelijke ceremonie bij het gemeentehuis? En nee, niet alleen door snel op maandagochtend jullie handtekening te zetten. De huwelijksceremonies waar we het in onderstaande gevallen over hebben zijn de ‘normale’ ceremonies, inclusief al jullie liefste vrienden en familie én een prachtige speech van de trouwambtenaar.

Kosten trouwen verschillen per gemeente

De kosten voor een huwelijksceremonie bij het gemeentehuis verschillen behoorlijk per gemeente! Als je op een zaterdag wilt trouwen, verschillen de kosten tussen de duurste en de goedkoopste gemeente maar liefst €1.333,50! Voor dat bedrag kun je ook een (tweede) trouwjurk kopen, toch voor die bijzondere feestlocatie kiezen of heel veel champagne drinken met jullie gasten.

De kosten voor verschillende dagen

Ook de dag waarop je trouwt kan een behoorlijke invloed hebben op de kosten. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat trouwen op maandag t/m donderdag het goedkoopst is. Op vrijdag betaal je iets meer en zaterdag is nog een beetje duurder. In ongeveer een derde van de Nederlandse gemeenten kun je ook op zondag trouwen, maar hier betaal je ook voor. Zondag is gemiddeld de duurste dag om te trouwen.

Trouwen in een andere gemeente dan je woont

Om te besparen op de huwelijksvoltrekking, kun je ervoor kiezen om te trouwen in een andere gemeente dan jullie wonen. Er zijn een paar uitzonderingen, maar in bijna alle gemeenten in Nederland kun je gewoon trouwen, ook als jullie er niet wonen! Bekijk dus ook even wat het kost om te trouwen in gemeenten bij jullie in de buurt.

Trouwen op het gemeentehuis of een externe locatie?

In de meeste gemeenten is het goedkoper om bij het gemeentehuis te trouwen dan op een externe locatie. Dit komt omdat het extra werk is voor de trouwambtenaar om naar jullie trouwlocatie af te reizen en al het papierwerk mee te nemen. Toch zijn er een aantal gemeenten waar het goedkoper is om te trouwen op een externe locatie, omdat het stadhuis zo’n geliefde trouwlocatie is. Toch ben je zelfs in die gemeenten niet goedkoper uit met een externe trouwlocatie, want meestal moet je ook huur voor de externe locatie betalen.

Ps. Dit is geen betaalde post, maar gewoon handige info die je zo weer wat centen kan besparen. De blog werd geschreven door ThePerfectWedding.nl en je vindt daar nog meer handige info voor je bruiloft. 

De foto vond ik op Unsplash en is gemaakt door Jenny Russell.

Reageer