Where lifestyle meets finance
Betalen Voor Een Datingsite
Geld | Daten | Liefde

Betalen voor datingsites: ja of nee?

Wist je dat 13% van de Nederlanders zijn of haar liefde vindt op internet? Online daten is dan ook de normaalste zaak van de wereld. Maar moet dat geld kosten? Neuh, je hoeft niet per se je creditcard te trekken om een date te regelen. Er zijn namelijk best wat datingwebsites of apps waar je gratis gebruik van kunt maken. Dus waarom zou je dan betalen voor een datingsite?

Try out

Wil je een betaalde datingsite proberen, shop dan eerst een beetje rond bij de verschillende aanbieders. De meeste betaalde datingsites bieden namelijk kennismakingsacties aan waarbij je de site voor een bepaalde periode gratis mag uitproberen. Ook zijn er allerlei tussenvormen in de wereld van betaalde datingsites.

Op veel datingsites en apps kun je vaak gratis gebruik maken van de belangrijkste mogelijkheden, zoals het aanbod bekijken. Wil je meer opties, dan moet je betalen. En natuurlijk doen die sites hun uiterste best om jou te verleiden om toch voor (zoveel mogelijk) betaalde opties te gaan. Zo zegt de vrijgezelle Linde (29):

“Ik had zo’n proefabonnement op een datingsite. Je krijgt een hoop berichten, maar ‘hij’ zit er nog niet bij. Dan komt er weer zo’n envelopje in beeld. Maar helaas, je gratis tijd is verlopen. Dus je moet betalen om het bericht te kunnen openen. Ja daaaag, denk je eerst. Maar je denkt ook: wat als dit nou een heel leuk bericht van een leuke kerel is? Straks loop je de liefde van je leven mis omdat je niet dat bedrag wilde betalen.”

Let op dingen als opzegtermijnen

En zo kan het zijn dat je nieuwsgierigheid zo geprikkeld wordt dat je toch voor een betaald abonnement op zo’n datingsite gaat. Op zich ook niks mis mee natuurlijk. Maar lees wel de voorwaarden goed door en let op dingen als opzegtermijnen. Soms kom je namelijk niet makkelijk van zo’n abonnement af. Zo lezen we in het NRC een artikel over de meest voorkomende klachten over datingsites. De Consumentenbond geeft daarin aan dat er veel klachten zijn over hoge kosten en opzegproblemen. Abonnementen worden soms stilzwijgend verlengd en bij niet tijdig opzeggen flink verhoogd.

Trend: gratis komt steeds vaker voor

Wat trends betreft zie je toch dat abonnementsgeld voor datingsites steeds vaker wordt afgelast. In Amerika zijn de meeste datingsites gratis. De grootste datingsite ter wereld is Plenty of Fish, ook die vraagt geen abonnementsgeld. De site zelf verdient aan advertising. Populaire datingapps zoals Tinder en Happn zijn ook gratis. Ja, iedere gek kan zich aanmelden. Maar aan de andere kant kent iedereen wel weer iemand die een leuke relatie aan zo’n app heeft overgehouden. En omdat het gratis is, is het laagdrempelig om uit te proberen.

Conclusie

Betalen voor een datingsite is iets waar je voor kunt kiezen, maar het is niet per se nodig. Er zijn tegenwoordig genoeg gratis opties als het om online daten gaat. Kies je toch voor een betaalde datingsite, probeer er dan eerst eens een aantal uit in de vorm van proefabonnementjes om te kijken wat je leuk vindt. We adviseren wel om de voorwaarden goed door te lezen voordat je een abonnement afsluit, ook als het om een proefabonnement gaat.

Reageer