Where lifestyle meets finance
Stoppen Met Werken
Stoppen met werken voor kinderen

Manon stopte met werken om voor haar kinderen te zorgen

Manon is moeder van drie jonge dochters (5, 2 en 1 jaar) en woont met hen en haar partner in Rotterdam. Manon nam heel bewust het besluit om te stoppen met werken en er fulltime voor haar kinderen te zijn.

“Stoppen met werken was voor mij eigenlijk een logische stap. Zwanger worden ging niet vanzelf en na een aantal miskramen koos ik er na de bevalling van mijn oudste dochter voor om mijn baan in de culturele sector op te zeggen en om in de avonduren mijn eigen praktijk te starten. Het leek mij de ideale combi, want zo kon ik overdag genieten van mijn opgroeiende dochter en had ik ’s avonds regelmatig afspraken met cliënten. Een lange tijd is dit goed gegaan, totdat onze jongste dochter een zogenaamde huilbaby bleek te zijn. Moederen én werken was een lastige combinatie en dus heb ik er heel bewust voor gekozen om tijdelijk helemaal te stoppen met mijn praktijk. Ik had dan wel twee universitaire studies gevolgd, maar ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing. 

Verder lezen: Wat betaal je een oppas?

Natuurlijk had het stoppen met werken gevolgen op financieel gebied. Mijn partner is nu kostwinnaar en we leven van zijn salaris. Hij regelt ook meteen de financiële zaken, zoals het betalen van de maandelijkse lasten. Ik beheer de huishoudelijke rekening. Mijn partner maakt hier maandelijks een bedrag op over en daarvan koop ik boodschappen, kleding en andere spulletjes die ik nodig denk te hebben. Gelukkig ervaar ik hier alle vrijheid in, mijn partner stelt nooit vragen over de uitgaven die ik doe.

Mijn ouders hebben mij altijd meegegeven dat je vooral moet werken voor je geld en dat je niet afhankelijk moet zijn van iemand anders. Dat de situatie nu anders is, daar sta ik volledig achter, je kunt je hele leven nog werken. Je kinderen zijn maar vier jaar écht afhankelijk van jou. En die vier jaar zijn tevens ook de meest belangrijke jaren om een kind goed te laten hechten en die hechting is ook op ontwikkelingsgebied van enorm belang. Maar goed, ik denk dat bewust ouderschap ook wel erg belangrijk is. Als je thuis zit en je kinderen overlaat aan de iPad of televisie, tegen ze schreeuwt of zelfs mishandelt, dan kun je ze beter naar de opvang brengen. En andersom geldt ook: als je werkt en je bent daarnaast een bewuste ouder, die heel bewust een pedagogisch verantwoorde opvang kiest, dan kan deze opvang een goede aanvulling zijn op de opvoeding.

Verder lezen: 'Als het op is, haal je toch gewoon nieuw geld uit de muur, mama?'

En of ik ooit weer ga werken? Het liefst wel! Zeker wanneer mijn jongste dochter ook op school zit. Mijn eigen praktijk zal ik binnenkort in de avonduren nieuw leven in blazen. Waarschijnlijk ga ik later weer terug naar de culturele sector. Gelukkig krijg ik hierin alle support van mijn partner en weet ik zeker dat hij me zal steunen als ik straks weer aan de slag ga.” 

Reageer