Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Yana 31
Interview | Inspiratie | Ondernemen

Yana: 'Zo bepaalde ik mijn waarde als beginnend ondernemer'

De prijs die je vraagt voor jouw product of dienst is helemaal aan jou. Hoeveel vraag je? Maak je een uitzondering voor familie, vrienden en kennissen? Hoe houd je hierover voet bij stuk? En hoe ga je erover in gesprek? Als freelance grafisch vormgeefster deelt Yana Kegge (22) haar ervaringen en tips over bewust zijn van je waarde als (beginnend) ondernemer. 

Waarom heb je je eigen bedrijf YAANZ gestart?

“Na verschillende baantjes en stages kwam ik op het idee om voor mezelf te werken als grafisch vormgeefster. Het is niets voor mij om 5 vaste dagen in de week op kantoor te zitten en ik wilde de vrijheid ervaren die bij het ondernemerschap komt kijken. Ik ga gewoon voor mezelf beginnen, dacht ik. Mijn bedrijf heet YAANZ. Nu ik ruim een jaar up & running ben, heb ik de volledige vrijheid om mijn eigen werktijden te bepalen en om écht aan de slag te gaan met mijn creativiteit. Die beslissing was het waard: op dit moment heb ik een gemiddelde werkweek van 25 à 30 uur en een tof portfolio opgebouwd.”

Verder lezen: Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Klinkt als een toffe start! En hoe gaat het money wise?

“Het gaat goed! Het voelt fijn om op vakantie te kunnen wanneer ik wil en van het geld dat ik echt zelf verdiend heb. Ik zou er prima van kunnen leven, maar ik vind het ook belangrijk om naar de toekomst te kijken en te kunnen sparen bijvoorbeeld. Momenteel heb ik mijn eigen, aparte woonruimte achter het huis van mijn ouders in een dorp vlakbij Rotterdam. Elke maand betaal ik huur aan mijn ouders om daar te wonen. In de toekomst zou ik wel graag in Rotterdam willen wonen met een leuke vent en misschien zelfs kinderen. Dat is iets waar ik voor wil sparen. Daarom combineer ik YAANZ met een functie als event manager bij Fresh Point, mijn vaders bedrijf. Als ik fulltime voor YAANZ ga, zou het me wel meer werk en geld op kunnen leveren. Maar voor nu werkt deze combinatie voor mij.”

"Ik vind het jammer dat mensen weinig besef hebben van hoeveel tijd er in mijn werk zit.”

Vind je het financiële gedeelte van ondernemen een uitdaging?

“In het begin vond ik de administratie een grote uitdaging. Ik kwam erachter dat het gewoon niet aan mij is besteed. Zodra ik er meer budget voor had, heb ik de boekhouder van mijn ouders in de arm genomen. Als je geld begint te verdienen, kun je het weer investeren.

Verder heb ik ervaren dat het niet altijd even makkelijk is om over prijzen te praten met opdrachtgevers uit je sociale kring. Ik heb een keer een website gemaakt voor een vriendin tegen een schappelijke prijs. Ze was heel blij met het resultaat en vertelde het aan haar vrienden. Die klopten dan weer bij mij aan met de vraag of ik ook een website voor hen kon maken ‘voor een mooi prijsje’. Zo werkt het helaas niet. Een mooie website kost tijd en energie en daar vraag ik een bijpassende prijs voor. Ik vind het jammer dat mensen weinig besef hebben van hoeveel tijd er in mijn werk zit.”

Hoe pak jij deze uitdagingen aan?

“Ik heb hiervan geleerd dat je vanaf het begin duidelijk moet zijn over geld en hier open over moet zijn tegen je (potentiële) opdrachtgevers. Het is belangrijk om bij jouw tarief te blijven - ook in de beginfase. Als je te lang doorgaat met ‘vriendenprijsjes’, dan blijven mensen denken dat je voordelig bent en kom je lastig van dat beeld af.” 

"Als je beter wordt in jouw werk, dan moet je niet bang zijn om daar ook meer geld voor te vragen."

Heb je sinds het begin zo’n vastberaden visie als het gaat om geld?

“Er zitten opdrachten bij waarvan ik nu denk: ‘Daar heb ik veel te weinig voor gevraagd’. Financiële learnings leer je eigenlijk het beste uit ervaring. Het belangrijkste wat ik hiervan heb geleerd is dat je niet onder je waarde moet gaan zitten en dat je je hier bewust van moet zijn of worden. Als je beter wordt in jouw werk, dan moet je niet bang zijn om daar ook meer geld voor te vragen. Voor die ‘vastberadenheid’ helpt het bijvoorbeeld om afspraken met jezelf te maken: ik wil dit verdienen met x uur per week werken, zodat ik er van kan leven.”

Verder lezen;  5 tips om als ondernemer in jezelf te durven investeren

Welke ambities heb je met YAANZ?

“Tot nu toe focus ik me vooral op grafische vormgeving en webdesign, maar SEO lijkt me een mooie aanvulling op mijn diensten. Daar volg ik ook een cursus voor. In de toekomst wil ik mijn opdrachtgevers graag het totaalplaatje aanbieden: een mooie website die vindbaar is.

Wat de toekomst betreft, staat het nog niet vast of ik 40 uur per week voor YAANZ wil werken. Ik vind het fijn om mijn eigen werk te combineren met een andere baan, zoals ik nu doe. Op dit moment heb ik een fijne en leuke combinatie in handen. Dat is voor mij het belangrijkste en zo zie ik de toekomst ook graag voor me.”

Wat is jouw tip voor meiden die hun eigen bedrijf willen starten?

“In de startfase van je bedrijf is het echt niet erg om een leuk prijsje te maken voor familie en vrienden, maar op een bepaald moment moet je je waarde inzien. Des te langer je in de vriendenprijsjes blijft hangen, des te moeilijker het wordt om eruit te komen. Trek daarom een lijn voor jezelf en ga in zee met opdrachtgevers die jouw waarde inzien. Tot slot wil ik meegeven dat je je niet moet laten afschrikken door het financiële gedeelte van ondernemen. Er zijn veel hulpmiddelen om je eigen onderneming te starten en vast ook een hoop mensen in je netwerk die je erbij kunnen helpen!”

 

 Foto's: Prisca Visser

Reageer