Where lifestyle meets finance
Huis WOZ waarde
GELD VERDIENEN

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Zo bespaar je snel geld.

Sommige acties leveren je snel geld op. In mijn geval is dat altijd de actie van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. In de afgelopen vijf jaar heb ik hierdoor namelijk jaarlijks geld bespaart, zonder al te veel moeite. Klinkt goed? Met deze tips maak jij ook snel en makkelijk bezwaar tegen jouw WOZ-waarde.

Hoe weet je of je bezwaar tegen je WOZ-waarde moet maken? 

De gemeente berekent de WOZ-waarde op basis van een aantal variabelen, zoals verkoopopbrengsten in de buurt, de ligging van je huis en het aantal m2 grond. Ze komen je huis niet specifiek taxeren en stellen de meeste waarden vast vanachter de computer. Het is daarom goed om altijd even te checken of deze inschatting goed is geweest. Jij kent jouw huis en de omgeving tenslotte het best.

Om te kunnen checken of de WOZ-waarde klopt, is het goed om antwoord te vinden op de volgende vragen:

1. Vraag je buren naar de hoogte van hun WOZ-waarde en hun inschatting van de juistheid ervan. 

2. Kijk zelf ook naar de verkoopopbrengsten van vergelijkbare huizen in de buurt.

3. Hou rekening met de unieke kenmerken van jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan de extra uit- of opbouw, het aantal m2 grond, de staat van onderhoud van je huis.

Kom je tot de conclusie dat je min of meer op dezelfde waarde uit zou komen? Mooi. Dan hoef je verder niets te doen, behalve het betalen van de gemeentelijke belastingen. Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan is het slim om snel actie te ondernemen.

Onderneem snel actie

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde moet binnen zes weken. Om er dus voor te zorgen dat je op tijd bent, kun je het best maar gelijk actie ondernemen. Je hebt grofgezegd twee keuzes:

1. Je doet het zelf.

Je kunt naar de website van je gemeente gaan en alle stappen doorlopen. Zorg dat je je DIGID bij de hand hebt en eventuele bewijsstukken (zoals een taxatierapport) digitaal gereed hebt. 

2. Je besteedt het uit. 

Je laat het zware werk opknappen door deskundigen, zoals de mensen van bezwaarmaker.nl. Je vult je gegevens in en zij gaan op basis van No Cure, No Pay aan de slag. 

Ik heb het altijd zelf gedaan, maar door mijn laatste ervaring bij ons nieuwe huis, besteed ik het dit jaar toch eens uit. Ik vind het waardeverschil, ook na bezwaar, ten opzichte van de buren nog altijd veel te groot en ik verwacht dat zij er als organisatie toch nog meer uit kunnen halen dan ik.

Heb geduld

Ongeacht of je zelf bezwaar maakt of het uitbesteedt, voor de uitslag zul je wel even geduld moeten hebben. De gemeente heeft namelijk tot het einde van het jaar de tijd om een uitspraak te doen. Eventueel met nog een extra verlenging van zes weken. Of het uitbesteden bij mij dus ook heeft opgeleverd wat ik er van hoopte, horen jullie misschien dus pas over jaar. Als dat geen cliffhanger is…. 

Pssst..  Betaal wel je gemeentelijke lasten

Het is bij de gemeentelijke lasten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij boetes, niet zo dat je in de tussentijd automatische uitstel van betaling krijgt. Betaal dus gewoon je gemeentelijke belastingen en wellicht krijg je dan over enige tijd een mooi bedrag terug. 

Zó-verdiend-Bezwaar-maken-op-je-WOZ-waarde.png#asset:26727

Reageer