Where lifestyle meets finance
Boete Op Aflossing
Hypotheek | aflossen

Boete op extra aflossing hypotheek verboden

Als je wel eens extra hebt willen aflossen op je hypotheek, heb je mogelijk te maken gehad met een boete van je hypotheekverstrekker. Zeker als jouw extra aflossing hoger was dan 10%. Deze boete is nu echter verboden. Lees er in dit artikel meer over!

Sinds er een nieuwe Europese regelgeving van kracht is, mogen banken geen boetes meer opleggen aan huiseigenaren met een nieuwe hypotheek die vervroegd af willen lossen. Ze mogen nog wel een vergoeding in rekening brengen, maar hoeveel dat dan is en hoe dat berekend wordt is nog onduidelijk.

Er is sowieso nog veel onduidelijk over hoe de nieuwe regels uit Brussel effect hebben in Nederland. De politiek is er hard mee bezig om dat in kaart te brengen. Vereniging Eigen Huis onderzoekt ondertussen hoe de bankensector omgaat met deze nieuwe regels en wil meer inzicht in welke vergoeding zij dan nog wel mogen berekenen bij vervroegd aflossen. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft aan dat er nu al veel ruimte is voor extra aflossing. Deze ligt vaak rond de 10% tot zelfs 20%. Ook zegt hun woordvoerder dat de sector op de huidige boete die in rekening wordt gebracht geen winst maakt, maar dat dit slechts de kosten bedragen. Hij verwacht dan ook niet veel verandering vanuit de nieuwe regelgeving.

De woordvoerder van Vereniging Eigen Huis spreekt dat tegen en verwijst naar de bank Argenta die zelf al het initiatief heeft genomen om klanten met hypotheekleningen schriftelijk te informeren over een nieuwe berekeningswijze.

Conclusie: Het is dus nog niet geheel inzichtelijk en er moeten nog de nodige besluiten worden genomen in Den Haag, maar weet dat dit speelt als je er over denkt om extra te gaan aflossen op je hypotheek. 

Inspiratiebron: fd.nl

Reageer