Where lifestyle meets finance
Boetestress Bij De Doane
Belasting | boetestress

Boetestress bij de douane

Ai! Het zal je maar gebeuren, sta je met een volle koffer en een flinke dosis vakantie-enthousiasme bij de douane, vraagt de Belastingdienst of je eerst even je schuld wilt aflossen voor je uit ons landje mag vertrekken. Op die nachtmerrie zit je niet te wachten als je lekker op reis gaat.

Toch is het voor sommige mensen een realiteit. De Belastingdienst houdt namelijk regelmatig onaangekondigde acties op Schiphol. Hoe dat er uit ziet? Na de gebruikelijke paspoortcontrole, kan de Belastingdienst vragen of je nog openstaande rekeningen hebt. En dat is nog niet alles. Zo checkt de marechaussee bij paspoortcontrole of je in het opsporingsregister staat. Daar sta je in als je vb. onbetaalde boetes van het Centraal Justitieel IncassoBureau (CJIB) hebt. Het gaat daarbij vooral om verkeers- en geldboetes die door de rechter zijn opgelegd, de zogenoemde geldboetevonnissen. Dit zijn dus niet de huis-, tuin- en keukenboetes, zoals een paar kilometer te hard op de A4, die nog niet verlopen zijn. Na de vervaldatum van de tweede aanmaning, worden ook deze geregistreerd.

Verder lezen: Betaal je extra belasting over vakantiegeld?

“Hoe vaak komt dit dan voor?”, zul je misschien denken. Op de website van NOS lezen we dat er de laatste jaren door de Koninklijke Marechaussee tussen de 1,1 en 1,2 miljoen euro aan openstaande bedragen is geïnd. Jaarlijks moeten ongeveer 5000 mensen hun openstaande CJIB-boete op Schiphol betalen. Per persoon wordt gemiddeld een bedrag van 1800 euro afgerekend. Niet mis dus.

Of je je zorgen moet maken? Hmmm, of dat zo is, weet je waarschijnlijk zelf wel. CJIB-boetes of Belastingschulden kunnen (zeker na aanmaningen) een hoog bedrag vormen dat je wellicht niet even in je keukenlaatje hebt liggen. Bovendien kun je voor de bovengenoemde schulden niet altijd een regeling treffen als de tweede aanmaning al verstreken is en je dus bent opgenomen in het opsporingsregister. Zorg daarom dat je altijd tijdig actie onderneemt als je een rekening hebt die je niet betalen kunt. Stel een betalingsregeling voor (die je ook daadwerkelijk kunt nakomen) of zoek hulp bij mensen of instanties die jou kunnen helpen om de juiste acties te ondernemen. Wegvluchten werkt soms tijdelijk en soms helemaal niet, zeker niet als jouw vlucht via Schiphol gaat.

Verder lezen: 10 budgettips voor tijdens je vakantie

Een tip voor iedereen die niet met knikkende knieën door de douane wil lopen is: kijk voor vertrek of je nog openstaande boetes moet betalen, net zoals je checkt of je paspoort nog geldig is.

Reageer