Where lifestyle meets finance
Budgettips Voor De Niet Budget Momenten
Budgetteren

Budgettips voor niet-budget momenten

Tien herkenbare niet-budget-momenten:

1. Verleiding

Je kent het wel: liefde op het eerste gezicht met dat prachtige paar schoenen. Maar wat nou als je budget vindt van niet? Loop rustig weg, slaap er een nachtje over en stel jezelf de vraag: heb ik ze echt nodig? Wat kan ik niet kopen als ik deze wel koop? Heb je geslapen, de vragen beantwoord en wil je ze nog steeds: go for it!

2. Stemming

Er zijn van die donkere dagen waarop je er gewoon even uit wilt. Heel goed, maar er even uit gaan richting de winkels, is dan vaak niet zo’n goed idee voor je budget. Bedenk iets anders wat je geen after-shopping-kater gaat bezorgen, zoals een theetje met een vriendin of een boswandeling.

"Bedenk iets anders wat je geen after-shopping-kater gaat bezorgen, zoals een theetje met een vriendin of een boswandeling."

3. Vakanties

Op vakantie lijkt de portemonnee altijd net een beetje verder open te staan dan anders. Gedachten als: “ik ben er nu”, “de vakantie is toch al een dure grap”, “het moet toch leuk zijn”, “geen zin om nu op de centen te letten”, helpen daarin ook niet echt mee. Spreek voor de vakantie alvast een budget met jezelf af en neem dat mee. Je kunt dat bedrag dan gebruiken om te genieten en hebt geen financiële kater bij thuiskomst.

4. Feestjes

Leuk, die themafeestjes, maar bij ieder thema sta je weer in de winkel te zoeken naar een nieuwe outfit die je nooit meer aandoet. Ideetje: zorg dat je basisoutfit een outfit blijft die je vaker kunt dragen en laat het thema alleen in je accessoires terugkomen.

5. Verjaardagen

Er zijn van die maanden dat iedereen jarig lijkt en je een maandbudget aan cadeautjes moet kopen. Drie gouden tips: 

1. Spreek met je vriendinnen af dat jullie een verjaardagspotje maken i.p.v. cadeaus waar jullie jaarlijks lekker van uit eten gaan.

2. Verzamel gedurende het hele jaar cadeautjes. Het cadeau dat je op het laatste moment nog moet kopen, is altijd duurder.

3. Stap van de gedachten af dat alleen dure cadeaus leuk zijn. Die ander vindt het met name belangrijk dat uit jouw cadeau blijkt dat je je best hebt gedaan. Echt.

6. Bruiloften, vrijgezellenfeesten, babyshowers en andere moetjes

Tuurlijk zijn al deze feestjes ook leuk en wil je er graag bij zijn, maar soms kunnen de kosten behoorlijk in je budget snijden. Lees de diverse blogs met tips op www.how2spendit.nl over hoe je hier mee om kunt gaan en je er weer van kunt genieten, zoals deze blog over vrijgezellenfeestjes.

7. Shop-a-holic

Er bestaat werkelijk iets als een shopverslaving, wist je dat? Doe hier de test om te zien of jij dat ook hebt. Oplossing: ga aan de slag met het werkelijke probleem. Zoek hulp, voordat dit je financiële problemen bezorgt. 

8. Beloning

Een behaalde deadline, een nieuw opdracht binnengehaald, een nieuwe baan: allemaal feestelijke momenten waarop je jezelf graag even beloont met wat leuks. Zorg er wel voor dat je jouw beloning binnen je budget houdt en wees creatief. Vaak is het nog het leukst om gewoon lekker een bubbeltje open te maken met wat vriendinnen of je lief en dat hoeft niet duur te zijn.

9. (ex)-Liefde

Helemaal verliefd, of juist midden in je liefdesverdriet? De liefde doet niet alleen wat met je hart, maar ook met je portemonnee. Je wilt er graag leuk uitzien voor je lover en gaat meer uit eten. Of je wilt jezelf troosten en gaat de bloemetjes buiten zetten. Ook hier geldt weer: zorg dat je het binnen je budget houdt. In je verliefdheid vindt je alles leuk: van koken tot wandelingen door het park, dus dat hoeft niet duur te zijn. En een Bridget Jones-avond is al geregeld met een bak Ben&Jerry’s, pyjama en een film, dus no budgetkillers there. 

10. Onzekerheid

Vaak gaan we shoppen uit onzekerheid. Uit met die leuke kerel: nieuw jurkje. Belangrijke opdracht op het werk: nieuw jurkje. Fotoshoot: nieuw jurkje. Ga bij jezelf je motivatie na bij iedere shopsessie. Heb je het echt nodig? Zit je goed in je vel? Voel je je onzeker? En ga dan aan de slag met die motivatie op een manier die echt helpt. 

Reageer