Where lifestyle meets finance
Chanel Lodik
Geld | Single lady

Chanel: 'Ik wilde als single financieel onafhankelijker zijn dan mijn moeder vroeger was'

Als single lady ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Hoe is dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Drie vrouwen vertellen How 2 Spend It hoe zij in hun eentje ervoor zorgen dat er brood op de plank en kleding in de kast komt. Vandaag: Chanel Lodik (29), marketingvrouw bij een softwarebedrijf én zelfstandig ondernemer uit Amsterdam.

‘Vroeger hield ik enorm van geld. Het was belangrijk voor me, want ik was een fanatieke shopper. Van shoppen werd ik gelukkig, en daar heb je geld voor nodig. Inmiddels heb ik geleerd dat geld niet gelukkig maakt. Daardoor sta ik anders in het leven en ben ik minder gaan uitgeven aan onbelangrijke dingen.

Ongeveer vijf jaar geleden raakte ik werkloos door de grote reorganisatie bij ING, waar ik toen werkte. Dat was nieuw voor mij, want ik heb sinds mijn 15e altijd hard gewerkt. En geen werk, betekende geen geld en dus weinig uitgeven. Maar het rare was, dat ik wel gelukkig was. Toen had ik het door: waar ik gelukkig van word, zit helemaal niet in geld. Het zit in de mensen om me heen en de steun en liefde die ze mij geven.

Verder lezen: Supermarkt-guide voor singles

Sindsdien betekent geld iets anders voor mij. Het is nu vooral een middel om mensen mee te helpen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag dat mijn ouders niet meer hoeven te werken. Die hebben het wel verdiend dat ze lekker kunnen gaan chillen in een warm land. Vooral mijn moeder, die tot mijn oma in januari overleed mantelzorger was. Ik zet nu dus geld opzij zodat ik voor hen een huis kan bouwen in Suriname, want ik steun ze heel graag.

Ik werk in de marketing. Ik ben parttime in loondienst bij een softwarebedrijf. De rest van de week help ik met mijn eigen bedrijf ‘De Marketingvrouw’ ondernemers met hun marketing. Ik heb een heel goed salaris, daarvan spaar ik standaard 250 euro per maand. Dan heb ik nog genoeg om van rond te komen. Soms blijft er zelfs iets extra’s over. Daarnaast heb ik natuurlijk inkomsten uit mijn eigen bedrijf. Dat geld zet ik allemaal opzij. Ik doe het ook niet echt voor het geld, vooral omdat het mijn passie is. Maar het zou gek zijn om daar niets voor te vragen. Ik investeer namelijk wel. Ik ga naar congressen om bij te blijven. Zo’n ticket kost soms wel 700 euro.

Ik kom uit een gebroken gezin. Mijn moeder is hoogopgeleid, maar hoefde nooit te werken omdat mijn vader voor ons zorgde. Ze had vier kinderen die alles kregen wat hun hartje begeerde. Maar toen mijn ouders uit elkaar gingen, stond mijn moeder er alleen voor. Ze wilde haar kinderen nog steeds hetzelfde kunnen geven, daar heeft ze heel hard voor moeten werken.

Dat heeft zo’n effect op mij gehad. Daardoor heb ik altijd gedacht: ik wil never nooit financieel afhankelijk zijn van een man. Ik heb altijd keihard gewerkt en ben er trots op dat ik geen man nodig heb om me te verzorgen. De andere kant ervan is dat ik het soms moeilijk vind om over die trots heen te stappen en hulp te vragen.

Verder lezen: Waarom het financieel fantastisch is om single te zijn

Mijn grootste tip om goed met je geld om te gaan en financieel onafhankelijk te worden, is elke maand een vast bedrag te sparen. Beschouw het spaarbedrag ook echt als een vaste last. Maak het direct over als je geld binnenkomt en geef het niet aan andere dingen uit. Zo doe ik het ook.

Het grootste financiële voordeel van single-zijn vind ik dat je nooit de dupe kunt worden van iemand anders’ financiële wangedrag. Dat lijkt me echt vreselijk. Nadelen zijn er eigenlijk niet. Ohja, één: boodschappen voor één persoon zijn zo duur!’

Reageer