Where lifestyle meets finance
Foto Ciara
Geldtypetest | Beheerder |

Ciara: "Ooit win ik een auto"

Ciara is het geldtype 'beheerder'. Benieuwd welke rol geld in haar leven speelt? Wij vroegen het deze sympathieke en ondernemende dame! 

Hoe belangrijk is geld voor jou in het leven?

Geld is belangrijk voor mij in die zin dat dit het systeem is waarmee we het moeten doen om alles draaiende te houden. De meeste dingen in mijn leven hebben een prijskaartje. Als ik alleen al kijk naar hoe ik mijn leven inricht: woning, auto, boodschappen, uitjes, vakanties en ga zo maar door. Dus in die zin kan ik er niet onderuit dat geld belangrijk is. 

Geld zorgt er niet voor dat ik me gelukkiger voel. Ik heb tijden gehad dat ik niets op mijn rekening had staan en tijden dat mijn rekening juist goed gevuld was. Ik kan me niet herinneren dat ik me anders voelde of dat ik me beperkt voelde in de dingen die ik wilde doen. Hoe minder geld je tot je beschikking hebt, hoe creatiever je wordt om je doelen te bereiken. Zo heb ik ooit een keer een 10-daagse reis naar Singapore gewonnen toen ik nog student was en totaal geen geld had om op vakantie te gaan. 

Ik doe ook altijd mee aan prijsvragen als er een auto te winnen valt. Onlangs heb ik nog meegedaan met een wedstrijd waarbij de hoofdprijs een Fiat 500C was. De auto heb ik niet gewonnen, maar wel een iPad. Ook mooi meegenomen. 

Heb je weleens een grote investering gedaan? En was dat een weloverwogen beslissing?

De grootste investering die mijn man en ik hebben gedaan, is een schenking aan een goed doel. Een paar jaar geleden hebben we een bedrag van 10.000 euro aan een goed doel gegeven. Hiermee konden mensen die dat nodig hadden op weg geholpen worden. Je kunt het een donatie noemen, maar wij zien het als een investering om mensen verder te helpen. 

Het geld dat we hebben geïnvesteerd was een gedeelte van ons spaargeld, dit was bedoeld om een huis van te kopen. We moesten er dus goed over nadenken of het wel wijs was. We waren er beiden al heel snel uit: wij hebben het zo goed, dit willen we doen. We woonden toen al in een leuk koophuisje, we wilden alleen wat groter wonen. We hebben het geld ook nooit gemist. Gek genoeg kregen we een jaar later een erfenis. Uiteindelijk hebben we dus toch ons droomhuisje kunnen kopen.

Nu wacht ik op de dag dat ik een auto ga winnen. Ik ben er van overtuigd dat dit ooit gaat gebeuren.

Zijn er mensen in jouw directe omgeving die heel anders met hun geld omgaan dan jij? 

Jazeker! Mijn man geeft veel makkelijker geld uit dan ik. Bij ons is het andersom. Hij luistert bij kleine uitgaven puur naar zijn gevoel en bij grote uitgaven neigt hij meer naar de feiten te kijken. Thuis beheer ik alle financiën, hij krijgt een soort van zakgeld. Dit werkt voor hem het beste. Zolang hij geld op zijn rekening ziet staan, wil hij het ook uitgeven. Ik doe het ook niet perfect, maar dit werkt het beste in onze relatie tot nu toe.

Hoe was je als kind met geld? 

Ik ben in de Dominicaanse Republiek geboren, wij waren destijds arm en hadden niet veel. Ik was drie jaar oud toen ik naar Nederland verhuisde, ik kan me niet heel veel meer herinneren van de tijd daarvoor.

Toen ik ongeveer 9 jaar oud was had ik een spaarrekening waarbij je elke maand een spaarboekje kreeg dat je kon vullen met zegels. Elk vol boekje was 10 gulden waard. Dit deed ik trouw elke maand. Ik had ook zo’n hele grote glazen spaarpot. Elke maand telde ik het geld. Er gebeurde verder niet veel mee, alles wat ik wilde hebben kreeg ik van mijn ouders. Ik vond het gewoon leuk om er mee te spelen en het te tellen. 

Waar zou jij nooit geld voor lenen? 

Ik zou nooit geld lenen voor een auto. Zodra je de auto hebt gekocht, is de waarde gedaald. Dat is echt kapitaalverlies. Ik heb mijn vorige auto’s altijd gekocht met spaargeld. Nu wacht ik op de dag dat ik een auto ga winnen. Ik ben er van overtuigd dat dit ooit gaat gebeuren.

Geef je makkelijk geld uit aan anderen? 

Ja, gek genoeg geef ik makkelijker geld uit aan anderen dan aan mezelf. Als ik iets voor mezelf moet kopen, ben ik zo bezig met de feiten. Ik heb vaak het idee dat ik het niet echt nodig heb. Wel vind ik het heel moeilijk om iets te verzinnen om te kopen voor anderen, dus ik werk liever met verlanglijstjes. Ik zal niet heel snel spontaan iets kopen voor een ander zonder er zeker van te zijn dat diegene het cadeau ook echt leuk gaat vinden. 

Ik kreeg ineens het idee om na te vragen bij de eigenaar of ik een paar dagen vrijwillig kon meelopen bij haar koffietentje. Ze stemde daarmee in en ik kon de week erna een paar dagen meedraaien.


overall.jpg#asset:23337

En sinds kort heb je samen me je man een koffietentje in Rotterdam?

Klopt! Henk en ik houden van koffie! Onze favoriete koffie is de Flat White, dat is een dubbele espresso, met een kleine hoeveelheid zijdeachtige roomlaag melk. We hebben ons tentje ook vernoemd naar Flat White. We hopen hiermee de Flat White wat meer onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse koffiedrinkers. 

Een koffietent starten stond bij mij op de bucketlist, maar ik had niet gedacht dat ik dit jaar ook echt zou gaan realiseren. Het is echt heel spontaan op ons pad gekomen. We zaten op een zondagmiddag op het terras op de Coolsingel 83 in Rotterdam koffie te drinken. Ik kreeg ineens het idee om na te vragen bij de eigenaar of ik een paar dagen vrijwillig kon meelopen bij haar koffietentje. Ze stemde daarmee in en ik kon de week erna een paar dagen meedraaien. 

Zij vertelde mij toen dat ze ermee ging stoppen omdat zij zich wil gaan richten op de koffiebranderij. Mijn man en ik kregen al snel het idee om te informeren naar de mogelijkheden om de ruimte over te nemen en zelf een koffietentje te starten. Al heel snel kwamen we in contact met de beheerders van het pand. Die waren enthousiast en binnen een maand konden we starten. Gelukkig hadden we wat extra spaarcentjes om een kleine investering te doen voor het opzetten van de zaak. Nu heb ik een tijdje verlof van mijn huidige baan om dit bedrijfje op te starten. Mijn man werkt vier dagen per week, dus die helpt op vrijdag, zaterdag en zondag. 

Waar kunnen we precies op de koffie?

Flat White zit in een leuke hippe concept winkel "Inconcept Live Magazine", een winkel op de Coolsingel 83 in Rotterdam, waar je ook allerlei design en vintage artikelen kunt vinden. Er zit ook een fotograaf, een grafische designers, een kapper zonder spiegel en een schoonheidsspecialiste. Je kunt bij ons op het teras voor de winkel zitten of op de eerste etage.

Welke geldtip heb jij die je met ons zou willen delen? 

Doe eens vaker mee met een prijsvraag! Het kan je echt wat geld besparen als je zo nu en dan dingen wint. Mijn schoonzus heeft haar hele keuken, grasmaaier, fiets en nog veel meer gewonnen. Het is de moeite waard.


Reageer