Where lifestyle meets finance
Coouderscap
Uit elkaar

Co-ouderschap: hoe verdeel je de financiën?

Na de scheiding, zijn jullie als ouders verplicht om de kosten te betalen van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Logisch ook, zouden we willen zeggen. Maar hoe bepaal je de financiële inbreng van beide ouders in het geval van co-ouderschap? Lees snel verder.

Twee soorten kosten

Spreek vooraf af welke kosten er wel en niet verdeeld moeten worden. Er is een groot verschil tussen de kosten die je maakt voor dingen die je zelf wilt doen en die niet perse nodig zijn en de algemene kosten die sowieso gemaakt moeten worden: de eigen en de algemene kosten. Onder welke categorie iets valt, hangt af van je eigen wensen, de verdeling en dingen die je wilt ondernemen met je kinderen. Die vakantie naar Amerika met de kids is een duidelijk voorbeeld van iets dat je zelf wilt en niet iets dat nodig is. 

Bij de algemene kosten horen overigens niet de kosten die je ook zou maken als je geen kinderen zou hebben. Het is logisch dat je ex-partner niet betaalt aan de waterrekening, ondanks het feit dat je kinderen bij jou wellicht vaak in bad gaan. Ook dingen als kleedgeld en die mooie fiets die je gekocht hebt, vind jij misschien een must-have, maar je ex kan zich niet geroepen voelen om hier aan mee te betalen. Zorg dus dat je vooraf goed communiceert met je ex-partner over dergelijke uitgaven en verplaats je in de ander, vóórdat je de uitgave doet. 

Verder lezen: Vijf stappen voor een nieuwe start na een scheiding

Hoe verdeel je de algemene kosten?

De algemene kosten worden verdeeld wanneer ze echt benodigd zijn voor je kind en deze door 1 ouder worden betaald. Je kunt hierbij denken aan verzekeringen of kosten voor school. Sport kan hier bijvoorbeeld ook onder vallen, mits jij en je ex dit besproken hebben en het hier over eens zijn. 

Je kunt deze kosten op drie manieren verdelen:

  1. Op basis van het aantal dagen dat je je kind(eren) in huis hebt. Heb jij 4 dagen en je partner 3? Dan zou je bijvoorbeeld een 60/40-verdeling kunnen aanhouden.
  2. Een vast bedrag per periode. Als je jaarlijks berekent hoeveel je aan algemene kosten kwijt verwacht te zijn, kun je een vaste maandvergoeding vaststellen. Houd dit dan tussentijds wel goed in de gaten. 
  3. Draagkracht. Hierbij kijk je naar jullie beide inkomens en verdeel jehet naar rato. Je moet dan dus wel elkaar jaarlijks inzage geven in je inkomsten. 
  4. Ieder de helft. Deze optie is makkelijk: je telt de kosten op en verdeelt het over jullie twee. Deze werkt vooral goed als jullie (ongeveer) hetzelfde verdienen. 

Welke regeling voor jullie het best werkt, hangt grotendeels af van de inkomensverschillen tussen jullie beiden, hoe jullie communicatie verloopt en de mate waarin jullie bereid zijn om inzage te geven in je persoonlijke gegevens. 

Financiële tegemoetkomingen

Veel mensen vragen ook: hoe zit het eigenlijk met de financiële tegemoetkomingen, zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag? We hebben ze even kort voor je op een rijtje gezet, maar eerst even wat algemene tips:

  1. Vergeet niet het effect te controleren van je nieuwe gezinssituatie op de hoogte van je toeslagen. Je kunt ze opnieuw berekenen op berekenuwrecht.nl
  2. Als je 1 kind hebt, is het slim om deze in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen. Dit heeft effect op de hoogte van en het recht op bepaalde regelingen. 
  3. Als je meerdere kinderen hebt, kan het lonen om de kinderen ‘op papier’ over beide huishoudens te verdelen. Jullie hebben tenslotte ook co-ouderschap. Door dit te doen, hebben jullie meer kans om in aanmerking te komen voor sommige tegemoetkomingen, zoals toeslagen.  

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget wordt verdeeld over beide ouders, in het geval van co-ouderschap. Ieder krijgt dan dus een deel uitbetaald.

Verder lezen: Wat is een scheiding van tafel en bed?

Kinderopvangtoeslag

Als co-ouders, hebben jullie beiden recht op kinderopvangtoeslag. Uiteraard geldt dit voor je eigen deel van de kosten.

Heffingskorting

Als je kinderen hebt en werkt, hebt je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskorting wordt betaald aan degene waar de kinderen meer dan zes maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Dat betekent in het geval van co-ouderschap dat beide ouders de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunnen aanvragen, mits jullie allebei werken uiteraard.

Kinderbijslag

Let op: niet de Belastingdienst, maar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit. In het geval van co-ouderschap, hebben beide ouders recht hebben op kinderbijslag. Ze betalen het echter het liefst aan 1 ouder uit, dus dan moet je het later nog even onderling verdelen.

Heb jij co-ouderschap met je ex-partner? Hoe hebben jullie de financiën onderling geregeld? En hoe gaat dat? Laat het hieronder even weten :).

Reageer