Where lifestyle meets finance
Hfdbeeld Shoot Yanaika 4
Interview | Inspiratie

DANSERES EN MOEDER: YANAIKA HOLLE

Dansen doet Yanaika Holle (39) al zolang ze zich kan heugen. Achttien jaar geleden startte ze bij het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst. Na tien jaar besluit de freelance danseres tijdens haar zwangerschap dat het tijd is om iets anders te doen. Toch gaat het een half jaar na de geboorte van haar zoon weer kriebelen. Ze pakt haar danscarrière weer op. We krijgen een kijkje in het leven van een professioneel danseres én moeder van Yinten (8) en Alix (6 maanden). 

WAT IS JOUW ACHTERGROND? 

“Van jongs af hield ik van optreden, samen met mijn broer en zus bedachten we shows, waarbij we ook zelf de kostuums en flyers maakten. Ik begon met danslessen, puur als hobby. Tijdens de middelbare school besloot ik de vooropleiding Theaterdans in Enschede te gaan doen. Daarna volgde de Codarts Dansacademie in Rotterdam. Ik heb altijd stiekem de droom gehad om professioneel te gaan dansen, maar was altijd erg bescheiden. Veel van mijn vriendinnen noemden zich op de dansacademie al danser, maar ik zei altijd dat ik student was. Ik durfde mezelf pas echt danser te noemen toen ik bij Conny Janssen Danst kwam.”

“CONNY JANSSEN DANST IS EEN FIJNE CONSTANTE FACTOR IN MIJN CARRIÈRE. HET IS HIER ALTIJD WEER EEN SOORT VAN ‘THUISKOMEN’.”

HOE KWAM JE BIJ DIT ROTTERDAMSE GEZELSCHAP TERECHT? 

“Ik startte als stagiaire en werkte er daarna als freelance danser. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Het type dans, het moderne, past goed bij mij – bij klassiek ballet zijn de regels veel strakker. De choreografieën van Conny tonen de persoonlijkheid van de individuele dansers. Het lukt haar elke keer weer om weer iets nieuws uit ons te halen. De uitvoeringen zijn vaak op spannende locaties, zoals een fabriekshal, een onderzeebootloods of een treinstation – voor zowel de dansers als het publiek is dat een heel bijzondere ervaring. Ik doe als freelancer veel verschillende dingen, zo heb ik ook gewerkt voor het Internationaal Danstheater, Meekers en Rogie & Company, maar het is geweldig om al achttien jaar lang steeds weer bij Conny Janssen Danst terug te komen. Een fijne constante factor in mijn carrière. Het is hier altijd weer een soort van ‘thuiskomen’.”

WAT VIND JE ZO LEUK AAN DANSEN? 

“Als ik een dag niet beweeg, word ik onrustig. Althans, een dagje vrij is nodig en natuurlijk ook heel lekker, maar als ik een tijdje niets heb, begint het wel heel erg te kriebelen. Ik vind het proces om een nieuwe choreografie aan te leren intrigerend. Ik leer er zoveel van over mezelf en hoop daar het publiek mee te raken.”

bijbeeld-SHOOT-YANAIKA-18.jpg#asset:26237


WAT DOE JE WANNEER JE NIET DANST? 

 “Mijn leven naast de dans heeft eigenlijk ook veel te maken met dans: zo geef ik les en maakte ik jarenlang danskostuums. Lesgeven is dankbaar werk, maar het is ook intensief. Je geeft veel, bijvoorbeeld om mensen te motiveren of vertrouwen te geven. Dansen kan heel gesloten zijn omdat je je jezelf focust. Dat kost ook energie, maar op een andere manier. En niet alleen op het gebied van dans wil ik mezelf ontwikkelen. Zo heb ik een paar jaar geleden een opleiding voor yoga docent gevolgd. En kortgeleden heb ik de training NLP-practitioner afgerond, waarin verschillende technieken en communicatievaardigheden centraal staan.” 

HOE IS HET EIGENLIJK OM MOEDER ÉN DANSER TE ZIJN? 

 “Het is zeker niet altijd gemakkelijk. Maar dat geldt denk ik voor iedere werkende ouder. Wat ik vooral lastig vind, is dat als de kinderen ziek zijn ik niet altijd thuis kan blijven. Doordat we bijvoorbeeld middenin de montage van een nieuwe voorstelling zitten of omdat ik ergens in het land moet optreden. Dan voel ik mij wel schuldig. Gelukkig zijn ze niet vaak ziek, dus is dit slechts twee keer voorgekomen. Maar dat is wel twee keer te veel voor mijn gevoel. Verder heb ik enorm veel steun van mijn partner, de vader van Alix, hij vangt veel op in drukke tijden. En met de vader van Yinten heb ik ook een goede band gelukkig.

Toen ik zwanger was, dacht ik dat het tijd was om iets anders te gaan doen. Het was goed geweest, vond ik. Maar een half jaar na de geboorte van mijn zoon besloot ik mijn danscarrière toch weer langzaam op te pakken. Ik dacht: als ik het fysiek nog kan, dan ga ik ervoor. Zo ben ik er weer ingerold.”

IS HET MOGELIJK OM PARTTIME TE WERKEN IN DE DANSWERELD?

“Parttime werken in de danswereld gaat helaas niet. Dat zou voor mij de ultieme combinatie van danseres en het moederschap zijn! Wel krijg ik bij Conny Janssen Danst veel vrijheid. In repetitietijden mag ik op maandagmiddag eerder stoppen om Yinten van school te halen en met hem naar zwemles of basketbaltraining te gaan. En als er iets met de kinderen is, kan ik altijd weg om ze op te halen. Ook al is dit nog nooit voorgekomen, het is fijn om te weten dat de mogelijkheid er is. 

Na de geboorte van Alix ben ik na vijf maanden weer aan de slag gegaan. De eerste drie weken kon ik drie dagen per week werken. Dat was mogelijk omdat het een bestaand stuk was dat ik drie jaar geleden al eerder had gedanst. Naast het in-trainen kon ik langzaam weer beginnen. Fantastisch! Zo kon ik deels nog bij mijn kinderen zijn en deels weer terug in het werkveld. Na drie weken werd het fulltime omdat we toen richting montage en première gingen.”

bijnbeeld-2-SHOOT-YANAIKA-13.jpg#asset:26238

HOE ZORG JIJ VOOR GENOEG RUST NAAST JE WERK EN DE ZORG OVER JE KINDEREN? 

 “Ik begin in de ochtend altijd met een Bikram yoga les om daarna óf te repeteren tot 18.00 uur óf een voorstelling te dansen. Mijn rust pak ik eigenlijk door heel erg in het moment te zijn. Dus niet te denken "Oh God ik moet deze week nog vijf voorstellingen dansen", maar in het ‘nu’ te blijven. En natuurlijk in drukke tijden: vroeg naar bed. Gelukkig slaapt mijn meisje al vanaf 2,5 maanden door, dus dat is een godsgeschenk!”

HOE WAS JOUW EIGEN FINANCIELE OPVOEDING?

“Een financiële opvoeding heb ik van mijn ouders niet gehad. Zij konden maar net rondkomen, veel geld voor leuke dingen was er niet. We gingen bijvoorbeeld nooit op vakantie of uit eten. Vanaf mijn dertiende woonde ik, omdat ik mijn ouders verloor, in een pleeggezin. Daar was wel meer vrijheid wat betreft geld en andere zaken. Dat was even wennen voor mij, weet ik nog. Misschien dat ik het daarom heel belangrijk vind om financieel zelfstandig te zijn. Want geld maakt zeker niet gelukkig, maar het geeft je wel de vrijheid om keuzes te maken.”

 

“IK WIL DAT MIJN KINDEREN LATER HUN GELD VERDIENEN MET IETS WAAR ZE PASSIE VOOR HEBBEN. ZOALS IK AL 18 JAAR KAN DOEN. DAT IS GOUD WAARD.”
 

WAT WIL JE JOUW KINDEREN MEEGEVEN OP HET GEBIED VAN GELD?

“Om mijn zoon voor te bereiden op het omgaan met geld en de waarde van dingen geef ik hem iedere week 50 cent zakgeld. Daarmee mag hij doen wat hij wil. Ik probeer hem wel uit te leggen dat hij iets groters kan kopen wanneer hij zou sparen, in plaats van tien kleine dingen. Dat sparen lukt hem nog niet, hij gaat toch voor de impulsieve aankopen. Vaak heeft hij dan later spijt (lacht), maar door het hem zelf te laten ontdekken, leert hij ervan. Verder zou ik heel graag willen dat mijn kinderen later hun geld verdienen met iets waar ze passie voor hebben. Zoals ik al 18 jaar kan doen. Dat is goud waard.”


 Foto's: Prisca Visser

Reageer