Where lifestyle meets finance
Belasting Tips Voor Startende Ondernemers
Ondernemen | Belasting

De 5 meestvoorkomende belastingvoordelen voor startende ondernemers

Als je gaat starten met een onderneming, gaan de kosten vaak uit voor de baten. Daarom is het fijn dat de Belastingdienst je een klein beetje meehelpt met deze vijf meestvoorkomende belastingvoordelen voor startende ondernemers!

1. Zelfstandigenaftrek

Voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je ook daadwerkelijk zo’n 3 dagen per week hebt gewerkt voor je bedrijf. 

2. Startersaftrek

Ben je starter? Dan mag je in de eerste vijf jaar van je onderneming 3 keer de startersaftrek in mindering brengen op je belastingaangifte. Hoeveel die aftrek bedraagt? In 2016 bedraagt deze aftrek EUR 2.123, dus dat scheelt weer!

3. Aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Ga je ondernemen in de meer technische hoek? Houd je je bezig met onderzoek of de ontwikkeling van nieuwe producten of processen? Verdiep je dan ook eens in deze aftrekmogelijkheid via Senter Novem. 

4. Meewerkaftrek

Werkt je lief onbetaald mee aan je bedrijf? Dat is niet alleen fijn, het wordt ook nog eens beloond door de Belastingdienst met de meewerkaftrek. De hoogte ervan hangt af van de winst en uiteraard het aantal uren dat hij heeft meegewerkt. Zorg daarom dat je dat goed bijhoudt. 

5. Aftrekbare kosten

Alle kosten die je gemaakt hebt om je bedrijf te starten zijn geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Misschien heb je een computer nodig, reis je veel voor afspraken of moet je adviezen inkopen. Je vindt hier een uitgebreide lijst met wat aftrekbaar is en voor welk percentage. Belangrijk is hierbij uiteraard wel dat je deze kosten kunt verantwoorden, dus houdt een goede administratie bij. 

Zo zie je maar, een bedrijf starten is ook financieel heel aantrekkelijk! Zorg wel altijd dat je alles goed bijhoudt en dat je je (bij twijfel) laat adviseren. Succes!

Heb jij gebruik gemaakt van bovenstaande belastingvoordelen en heb je tips voor anderen? Deel ze dan hieronder even!

Reageer