Where lifestyle meets finance
De Netwerkborrel Zo Haal Je Er Alles Uit
Netwerken

De netwerkborrel: zo haal je er alles uit

Daar sta je dan, op een netwerkborrel. Dat kan best een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Vooral als je alleen bent. Maar, geen nood. Wij hebben 8 gouden tips om die netwerkborrel niet alleen te overleven, maar er ook nog alles uit te halen.

8 tips voor een geslaagde netwerkborrel

1. Work it

Natuurlijk is het gezellig en makkelijker om met je vriendin of collega of die je allang kent te blijven kletsen. Maar netwerken gaat vooral ook om nieuwe contacten. Zet die knop om en ga er voor. Loop gewoon op die persoon af met wie je een praatje zou willen maken. Iedereen is daar om te netwerken dus je komt niet over als een opdringerige freak. En je bént interessant genoeg, echt waar. Dus loop er op af, zet een glimlach op en steek gewoon vriendelijk je hand uit. Hallo, ik ben….. De rest wijst zich vanzelf.

Verder lezen: Netwerken als je ondernemer bent

2. Wees oprecht

Wees oprecht geïnteresseerd in degene met wie je aan het netwerken bent. Iedereen prikt er zo doorheen wanneer je het niet meent. Luister, vraag door, daarmee toon je interesse. Ook als je denkt dat je niets aan deze persoon hebt. Wees niet arrogant, je weer namelijk nooit hoe een koe een haas vangt of wat de toekomst brengt. Iemand die nu niet interessant voor jou lijkt, kan over een paar jaar in een functie zitten waarbij jij hem/haar nodig hebt. Bedenk: you always meet people twice.

3. Wees geen robot

Jouw elevator pitch kun je waarschijnlijk nog automatisch opdreunen als iemand je om 03:00 s’nachts wakker maakt. Op zich goed, maar let er wel op dat je jouw boodschap niet als een robot gaat afsteken als je met iemand staat te praten. Het punt is dat het dan niet meer voelt als een gesprek,  maar een monoloog. Probeer liever binnen het gesprek dat je met iemand hebt raakvlakken en haakjes te vinden die aansluiten bij jouw verhaal. Dan komt het natuurlijker over.

4. Houd het netjes

Op de gemiddelde netwerkborrel kun je makkelijk een wijntje scoren. Een wijntje kan natuurlijk helpen om wat meer ontspannen te worden. Maar pas op dat je er niet in doorschiet. Beschonken zijn op een netwerkborrel is nooit een goed idee. Behoeft geen verdere toelichting, toch?

5. Dump met tact

Het kan best eens voorkomen dat je met iemand staat te praten, waarbij je op een gegeven moment denkt 'kan dit afgelopen zijn?' Geen nood, je hoeft je niet verplicht te voelen om de rest van de borrel aan diegene vastgeplakt te zitten. Maar, dump met tact en blijf altijd vriendelijk. Je kunt gewoon zeggen “wat leuk om met je gesproken te hebben, ik ga nu weer even verder”. Wissel kaartjes uit en klaar is kees.

6. Geven, geven, geven

Houd er tijdens een gesprek op jouw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven, voordat je gaat nemen. Zo verhoog je ook je gunfactor. En dat is enorm belangrijk.

7. Archiveer

Berg je verzamelde visitekaartjes gesystematiseerd op. Schrijf op het kaartje een aantal bulletpoints. Waar je diegene hebt ontmoet, waar jullie het over gehad hebben en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen. Wat ook heel handig kan zijn: Evernote heeft hier een speciale tool voor: Hello. Hierin kun je al je visitekaartjes snel digitaal opslaan. Handig, zeker als jij ze net zo snel kwijtraakt als ik.

Verder lezen: Tips voor een nuttige afspraak

8. Houd 't warm

Als je eenmaal met iemand gesproken hebt, is het de kunst om het contact warm te houden. Mail bijvoorbeeld eens een leuk artikel waarvan je denkt dat het interessant is voor die persoon. Het zijn de kleine dingen waardoor je bij diegene in beeld blijft. Bovendien zal hij/zij eerder aan jou denken als zij iets hebben waar jij iets aan hebt.

Heb jij nog andere tips? Deel ze dan hieronder even!

Reageer