Where lifestyle meets finance
Var
Modelovereenkomst | ZZP

De VAR is weg per april 2016. Hoe werkt de model-overeenkomst?

How 2 Spend It verwelkomt in 2016 wederom een ZZP’er die met ons aan de slag gaat en daar zijn we reuzeblij mee! We zijn uiteraard wel even in de nieuwe wetgeving gedoken en nemen jou mee in ons onderzoekje. 

Nog even ter herinnering: wat was de VAR ook alweer?

De VAR staat voor Verklaring ArbeidsRelatie en was bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Ofwel, om te voorkomen dat mensen verkapt in loondienst waren, maar onder het mom van ‘ZZP’ acteerden, kwam de VAR. Het kabinet vond echter dat de VAR de schijnzelfstandigheid juist in de hand werkte en zocht naar een andere oplossing. 

Vanaf 1 april 2016 geen VAR meer, maar een overeenkomst

Vanaf 1 april 2016 is de VAR afgeschaft en wordt vervangen door de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). In deze wet wordt er gewerkt met deze modelovereenkomsten of eigen overeenkomsten die door de Belastingdienst worden beoordeeld. De modelovereenkomsten van de Belastingdienst bieden zekerheid over het soort arbeidsrelatie (werknemer of ZZP) en de vrijstelling van loonheffing.  

Wanneer je als bedrijf (of branche) ervoor kiest om een eigen overeenkomst op te stellen, moet deze worden voorgelegd aan de Belastingdienst, die vervolgens vaststelt of er wel/geen loonheffing moet worden afgedragen. Als de overeenkomst is goedgekeurd, kun je deze gemakkelijk voor iedere (nieuwe) opdrachtnemer gebruiken. 

Ps. Voor de bedrijven die wat tijd nodig hebben om de wijzigingen door te voeren, is er een overgangsperiode tot 1 januari 2017.

Wat zijn de gevolgen voor jou als opdrachtgever?

Neem eens een kijkje op de site van de Belastingdienst en de modelovereenkomsten. Je ziet ook dat er overeenkomsten zijn per sector. De reden hiervan is dat er strenger getoetst wordt wanneer je als onderneming in een sector actief bent waar de risico’s van schijnzelfstandigheid groter zijn dan gebruikelijk, zoals artiesten of artsen.

Deze nieuwe wet brengt meer risico’s met zich mee voor de opdrachtgever. Vroeger was alleen de opdrachtnemer financieel verantwoordelijk als er toch sprake was van een dienstverband. Nu is de opdrachtgever dat ook. Neem dit onderdeel van de onderhandeling daarom ook serieus en loop de overeenkomst goed met elkaar door. 

Werkt jij met modelovereenkomsten? Geef je Gouden Tips hieronder dan even mee aan de andere ondernemers onder ons :)

Reageer