Where lifestyle meets finance
Deniece Over Netwerken
Netwerken

Deniece: 'Zo wordt netwerken nuttig én leuk'

Netwerken wordt soms gezien als net werken, maar als je het goed doet, hoeft het helemaal niet als werk aan te voelen! Hoe lekker is dat?! In mijn blogs geef ik je handige en nuttige tips en inspiratie over hoe je kunt netwerken op een manier die het beste bij je past.

Het is bekend dat je via een studentenvereniging een mooi netwerk opbouwt. Hoe fijn is het als een oud-studiegenootje werkt bij dat ene bedrijf waar je graag aan de slag wilt? Of dat je een warme introductie krijgt voor een opdrachtgever van je oud-huisgenootje?

Maar, wat als je niet bij een vereniging bent aangesloten (geweest) en ook geen bewoner bent geweest van een studentenhuis? Betekent dat dan dat je geen waardevol netwerk hebt of niks voor elkaar krijgt? Het antwoord hierop is: “NEE, natuurlijk niet!”

Netwerken zonder ervaring

Ik deel een kleine anekdote over mijn eerste professionele netwerk-ervaring, zodat je een beetje een beeld kunt vormen van wat mijn startpunt en ervaring waren voordat ik er mijn beroep van maakte... Geloof me, dat was niet veel :).

Na bijna 8 jaar voor een van de Big Four te hebben gewerkt als fiscalist van grote multinationals, was ik eraan gewend dat bijna elke deur openging. Mijn toenmalige werkgever had namelijk een erg sterke corporate branding, dus ik hoefde er zelf weinig aan te doen om ergens binnen te kunnen komen. Dat veranderde nogal toen ik erna in het MKB ging werken voor een kleiner accountantskantoor met regionale cliënten. Het werd mij duidelijk dat mijn eigen persoonlijkheid belangrijker werd voor het uitoefenen van mijn functie nu ik niet meer voor een bekend bedrijf werkte. Ik stond ongeveer met ‘3-0 achter’ toen ik begon met professioneel netwerken, want:

  1. Ik was nog nooit lid geweest van een studentenvereniging en woonde ook nooit in een studentenhuis.
  2. Ik was nog nooit eerder op een netwerkbijeenkomst geweest, want bij mijn vorige functie hoefde dat niet.
  3. Ik had geen idee waarover ik moet praten waardoor mijn cliëntenportefeuille ging groeien.

Wat doé ik hier op deze netwerkborrel?

Kortom, met erg weinig ervaring en zelfvertrouwen, inclusief klamme handjes van de zenuwen, ging ik naar mijn eerste netwerkbijeenkomst van de plaatselijke businessclub. Ik kan je vertellen dat dit geen succes was en dat ik me erg ongemakkelijk heb gevoeld.

Picture this: 80% was man in pak met in de ene hand een glas bier en in de andere hand afwisselend een visitekaartje of een bitterbal. Naast de gastheer kende ik niemand, iedereen leek druk in gesprek en inbreken in een gesprek als je niemand kent doe je niet! Dus belande ik maar op de wc, terwijl ik niet moest, en bestelde ik een drankje om maar iets te doen te hebben. De barman praat gelukkig tegen iedereen! Kortom, ik was blij dat het over was…

Ik geloof dat iedereen zich weleens ongemakkelijk heeft gevoeld. Maar ja, dat is alle begin en ergens moet je soms in het diepe springen om er vervolgens beter uit te komen!

Gelukkig heb ik volgehouden en geleerd van de bijeenkomsten en momenten waarvan ik dacht: “Wat doé ik hier?”, want ook door dingen te ervaren die je niet leuk vindt, leer je wat je wel leuk vindt.

In de jaren en talloze netwerkbijeenkomsten die daarna volgden, merkte ik steeds meer op dat:

  • Het niet nodig was dat ik lid was van een studentenvereniging of in een studentenhuis heb gewoond.
  • Je geen ervaring hoeft te hebben, maar dat je dat zelf kunt creëren door te doen. Dus, hup gewoon gáán!
  • Je gewoon oprechte interesse in iemand kunt tonen om daar een goed gesprek mee te kunnen hebben, vertrouwen opbouwt en de business later komt. Of niet. Maar, je hebt in ieder geval uitbreiding van je netwerk.

Just say hello!

In de volgende blogs vertel ik je over de impact en de kracht van personal branding, geef ik je handige tips over hoe je moet netwerken en wat de do’s & dont’s zijn. Maar, voor nu als afsluiter deze goed bedoelde reminders:

  • Iederéén bezit een netwerk! Ook als je niet bent aangesloten bij een officiële vereniging. Je vrienden, klas/studiegenoten, familie, sportclub; het is je informele netwerk en tegelijkertijd zijn het je beste ambassadeurs omdat zij jou het beste kennen. Onderschat de waarde van dit netwerk niet!
  • Zorg ervoor dat jij je op je gemak voelt wanneer je professioneel netwerkt, zodat je geen toneelstukje hoeft te spelen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit heel erg vermoeiend is en dat je dan echt niet goed uit de verf komt. Dus, blijf dicht bij jezelf en forceer het gesprek niet.
  • Breek je hoofd niet over je openingszin: just say ‘hello’! Netwerken is geen hogere wiskunde en een gespreksstarter kan ook gewoon een simpele begroeting zijn. De kans dat iemand gedag terug zegt tijdens een netwerkborrel is 100%, trust me on that one.

Heb je misschien zelf een leuke anekdote die je met mij wilt delen over je eerste netwerk-ervaring, of heb je zelf een tip waar wij allemaal wat aan hebben? Ik ben benieuwd; laat het vooral weten door een berichtje achter te laten! En neem ook gelijk een kijkje op de website van SmartUp network voor nog meer inspiratie.

Reageer