Where lifestyle meets finance
Napoleon Hill
Boeken | Inspiratie | Mijn Favoriet

Denk groot & word rijk – Het advies van Napoleon Hill

Een boek over financiën geschreven in 1937. Dat zal vast wel een stoffig boek zijn. En op heel veel punten is dat het ook. Maar tegelijkertijd is het invloedrijke “Denk groot & word rijk” van Napoleon Hill nog steeds hét boek dat mensen noemen als het gaat om financiële zelfhulp. Het is een tijdloos boek met ideeën die je vandaag de dag net zo praktisch kunt inzetten als tachtig jaar geleden, toen het net verscheen. En dat is knap.

Een boek uit een ander tijdperk 

Denk groot & word rijk. Dat klinkt behoorlijk plat. Alsof het in het leven alleen maar gaat om zoveel mogelijk geld verdienen. Maar het boek gaat gelukkig over veel meer dan dat, over persoonlijke groei en inzichten. Een beetje oubollig is het soms wel. Zo spreekt schrijver Napoleon Hill met 500 welvarende mannen die hun bron van rijkdom aan hem onthullen. Er komt geen ondernemende vrouw aan te pas. Wel wordt er een heel hoofdstuk gewijd aan het mysterie rondom seksuele energie en hoe grote leiders onder invloed van vrouwen een genie werden. Ook wordt er in het boek constant gesproken over ‘het geheim dat ten dienste staat voor iedereen die er klaar voor is”. Ik hoor hier de stem van Yoda terwijl hij een Jedi-training geeft over hoe je de Force moet gebruiken (sorry Star Wars-nerd alert!). Maar goed, 1937 hè. Laten we dus niet te streng zijn op de details.  

Denk groot & word rijk voelt aan als een feest der herkenning. En dat is niet zo gek, want het is de basis van alle hedendaagse zelfhulpboeken. The Secret avant-la-lettre. Een boek uit het Industriële tijdperk, uit een heel andere tijd. Maar nog heel toepasbaar op nu. En dat is de kracht. Napoleon Hill deelt 6 manieren om verlangen in goud (ofwel rijkdom) om te zetten, en dat doet hij voor die tijd behoorlijk SMART:

#1. Bepaal het exacte bedrage aan geld dat je verlangt – het is niet voldoende alleen maar te zeggen “Ik wil veel geld” (dit heeft een psychologische reden). 

#2. Bepaal wat je van plan bent op te geven in ruil voor het geld dat je ontvangt (voor niets gaat de zon op). 

#3. Prik een datum wanneer je het geld wilt bezitten. 

#4. Stel een duidelijk plan om je verlangen te verwezenlijken en begin dit plan direct uit te voeren, ongeacht of je er klaar voor bent. 

#5. Schrijf een heldere, precieze verklaring op van het bedrag aan geld dat je verlangt, noem de tijdslimiet waarbinnen je het wilt verwerven, bepaal wat je in ruil voor het geld wilt opgeven en omschrijf het plan waarmee je het geld wil binnenhalen.

#6. Lees de schriftelijke verklaring twee keer per dag hardop voor, vlak voordat je naar bed gaat en vlak na het opstaan. Zie, voel en geloof alsof je het geld al in bezit hebt.

Belangrijke lessen uit het boek

De twee belangrijkste lessen uit het boek zijn voor mij:

1. Herken je angsten en schakel ze uit

In het laatste hoofdstuk benoemt Napoleon Hill de ‘spoken’ die je in de weg kunnen staan. Bijvoorbeeld de angst voor armoede.

Toen ik dit las merkte ik dat ik ook best wel wat van deze angsten had. In eerste instantie zal je misschien roepen “ik ben helemaal nergens bang voor”, maar is dat werkelijk zo? Volgens Napoleon Hill ligt de angst vaak zo diep verborgen dat mensen er enkel onbewust last van hebben. Alleen door moedig zelfonderzoek wordt het blootgelegd. Hill geeft een lijst van symptomen waarnaar je kunt zoeken, zoals: De gewoonte om het denken aan anderen over te laten, ‘aan de zijlijn blijven staan’. Of de gewoonte om naar de negatieve kant van elke situatie te kijken en over een mogelijke mislukking te praten in plaats van het concentreren op de betekenis van succes. Wachten op het ‘juiste tijdstip’ om ideeën en plannen te gaan uitvoeren, totdat het wachten een vaste gewoonte wordt.

2. Negatieve patronen herkennen en ombuigen naar positiviteit

Volgens Napoleon Hill kunnen positieve en negatieve emoties de geest niet tegelijkertijd vullen. Een van de twee is dominant. Maak er dus een gewoonte van om positieve emoties in te schakelen, zodat dit een gewoonte wordt. 

“What the mind of man can conceive and believe, it can achieve”, is een van de bekendste quotes van Napoleon Hill. Behalve over letterlijk geld vergaren gaat het hem om mensen te helpen de psychologische barrières van rijkdom te overwinnen. Verder schrijft hij in het boek over het belang van verlangen, fantasie, een gestructureerde planning, doorzettingsvermogen en kenmerken van goed leiderschap.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het boek te bekijken.

Eigenlijk heeft het boek best wat leuke overeenkomsten met het boek De Financiële Detox, van How 2 Spend It. Alleen heeft dat boek een veel moderner jasje! 


Wie is Napoleon Hill In opdracht van staalmagnaat Andrew Carnegie onderzoekt Napoleon Hill (1883-1977) de wetten van succes. Hill spreekt met meer dan 500 ‘groten der aarde’: ondernemers, zakenmannen, uitvinders, industriëlen en politiek leiders, zoals Henry Ford, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, John D. Rockefeller en Sr., Charles M. Schwab. Zij onthullen welke strategieën zij hebben gebruikt om hun eigen succes te realiseren. Hill schrijft verschillende boeken over het onderwerp, zoals The Law of Success (1928) en Think and Grow Rich (1937). Hij bedacht een praktisch model, een formule met 12 principes waarmee het bewerkstelligen van succes binnen ieders handbereik komt, ongeacht je huidige situatie, je voorgeschiedenis of je opleidingsniveau. Het project zal uiteindelijk meer dan twintig jaar duren.


Reageer