Where lifestyle meets finance
Geldlessen Meegeven
Kinderen | Financiën

Deze geldlessen wil ik meegeven aan mijn zoontje

Vanuit huis uit heb ik geen specifieke geldlessen meegekregen. Niet omdat geld niet belangrijk is, maar omdat er gewoon niet echt op die manier over gesproken werd. Wel heb ik er zelf geldlessen uit gehaald waarvan ik sommige nog steeds hanteer. Zo betaal ik sinds mijn 18e mijn eigen ziektekosten. Elke maand moest ik hier geld voor apart houden en alles zelf regelen. Dit was voor mij een goede manier om kennis te maken met het principe ‘vaste lasten’.

Sinds mijn zwangerschap en nu ik een kind van 10 maanden heb, denk ik aan wat ik hem mee wil geven. Niet alleen op financieel gebied, maar überhaupt in het leven. Het zou toch fijn zijn om straks een financieel, emotioneel stabiel en sympathiek persoon de wijde wereld in te sturen.  

De wereld is veranderd en geld is meer dan ooit belangrijk. Studeren en studiefinanciering is niet meer wat het geweest is en alles wordt duurder. Omdat goed voorbeeld doet volgen is dat het eerste wat mijn man en ik doen, laten zien hoe het kan en wat de mogelijkheden zijn. Ik zeg bewust hoe het kan en niet hoe het hoort, omdat ik er in geloof dat iedereen zijn eigen persoon is en iedereen het anders aanpakt.

1. Sparen 

Dit is een les die ik George van kleins af aan al zou willen meegeven. Met zakgeld of geld voor zijn verjaardag kunnen wij hem leren dat wanneer je iets leuks wil kopen, je ervoor moet sparen. Hij krijgt zo een beter idee dat wanneer je iets groots wil kopen, je hier langer voor moet sparen en dus even geduld moet hebben.

2. Spaar ook zonder concreet doel 

Reizen is tot een aantal jaar geleden altijd mijn doel geweest om te sparen. Nu staat dit nog altijd hoog op mijn prioriteiten lijstje, maar ik heb de afgelopen jaren ook geleerd om te sparen zonder doel. Het hoeft niet altijd iets concreets te zijn zoals een reis, een huis of een auto. Spaar zodat als je iets wil doen dat het kan. Dat je financieel stabiel bent in tijden dat het minder gaat en je altijd iets hebt om op terug te vallen.  

Zorg voor financiële onafhankelijkheid, maar vergeet jezelf niet af en toe te trakteren.

3. Geef nooit geld uit wat je niet hebt

Punt. Natuurlijk zijn er situaties waarin er geen andere oplossing is, daar heb ik het niet over. Een televisie op afbetaling, een reis boeken met geld waar je eigenlijk je huur mee moet betalen, daar heb ik het over. Soms is het rot als je minder geld hebt, maar het is nog veel rotter om in de financiële problemen te komen wanneer je geld uitgeeft dat je niet hebt.

4. Stel prioriteiten

Dit is in het verlengde van het voorgaande punt. Stel prioriteiten aan wat je moet betalen en sparen. Daarna kun je de rest van het geld uitgeven aan leuke dingen. Het is niet altijd leuk, maar wat moet, dat moet. 

5. Geniet! 

Vooropgesteld dat ik financiële onafhankelijkheid erg belangrijk vind, is het niet mijn keuze om alles wat ik verdien op te hokken op mijn spaarrekening. Dat is ook wat ik George zou willen meegeven. Zorg voor financiële onafhankelijkheid, maar vergeet jezelf niet af en toe te trakteren. Het leven is kort en je hebt niet zoveel aan een dikke bankrekening als je er ook niet af en toe van geniet.

Welke geldlessen zouden jullie je kind absoluut mee willen geven? 

Reageer