Where lifestyle meets finance
Deze Lessen Over Geld Leerde Ik In Mijn Twintiger Jaren
Geld | Lessen

Deze lessen over geld leerde ik in mijn twintiger jaren

Inmiddels ben ik al een tijdje geen twintiger meer en heb ik financieel gezien alles wel op orde. Ik verbaas me nu hoe gemakkelijk ik over geld dacht toen ik begin 20 was en ik heb zeker het een en ander over geld moeten leren. Misschien herkenbaar voor jou, of misschien ook wel helemaal niet, maar dit zijn de lessen die ik leerde over geld in mijn twintiger jaren. 

#1. Een huis kost geld

Ik weet het nog goed: ik was 22 lentes oud, had net een HBO-diploma op zak en was klaar om in de grote stad te gaan wonen. Ik vond er mijn droomhuis (en later mijn droomman, dat bleek mijn buurman te zijn, maar dat terzijde) en kon aan de gang met inrichten. Alle meubels kocht ik nieuw en ook een gedeelte van de uitzet moest geregeld worden. Op zich heel normaal, maar daar ging mijn spaargeld. En ja, als je eenmaal op jezelf woont, heb je ook te maken met vaste lasten voor je woning, zoals huur, de elektriciteitsrekening en diverse belastingen. Natuurlijk wist ik hier wel iets vanaf, maar de impact ervan realiseerde ik pas goed toen ik ermee te maken kreeg. 

Verder lezen: Geldlessen die ik leerde van Sex and the City

#2. Onderhandelen over je salaris hoort erbij

Ik had het geluk dat ik een baan aangeboden kreeg bij het bedrijf waar ik ook was afgestudeerd. Ik was in de gloria en accepteerde het salarisvoorstel meteen. Niet heel slim achteraf, want later bleek dat er binnen dat bedrijf best te onderhandelen was over salaris. Gelukkig had ik mijn lesje geleerd en heb ik het bij mijn tweede baan anders aangepakt. 

#3. Overzicht hebben in je financiën is van belang

Op jezelf wonen, ineens een echt salaris verdienen en terecht komen in een stad met allerlei verleidingen: vaak was mijn geld op voordat ik er erg in had. Ik heb echt moeten leren om inzicht te krijgen in mijn inkomsten en vooral in mijn uitgaven. 

#4. Sparen is een must 

Van huis uit had ik al meegekregen dat sparen van belang was, maar dat besef werd me later nog veel duidelijker. Vakanties, weekendjes weg met de buurman die mijn vriendje werd en daarna samenwonen: ik moest er gewoon echt geld voor opzij zetten. 

Verder lezen: Slim sparen

#5. Wees voorzichtig met het aanvragen van toeslagen

Omdat ik een huurhuis had en nog niet heel veel verdiende, kwam ik in het begin van mijn ‘op-mijn-zelf-woon-periode in aanmerking voor huurtoeslag en zorgtoeslag. Lekker makkelijk, want zo kwam er iedere maand iets extra’s binnen. Ik heb de toeslagen echter op een te laat moment stopgezet, want ik heb achteraf nog een groot gedeelte moeten terugbetalen omdat ik meer was gaan verdienen. Grrr, bleek die salarisonderhandeling toch niet zo’n slimme zet…

Welke lessen over geld heb jij geleerd toen je twenty-something was? We zijn benieuwd!

Reageer