Where lifestyle meets finance
Zelfstandige Aftrek
Ondernemen | belasting

Dit moet je weten over zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: begrippen die je misschien wel eerder voorbij hebt horen komen als je ondernemer bent of overweegt om voor jezelf te beginnen. Tot ik als freelancer aan de slag ging, waren deze begrippen relatief onbekend voor mij. Maar wat is het fijn dat ik als ondernemer een beroep kan doen op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek en zo minder belasting betaal. Wil je weten of het ook gunstig voor jou kan uitpakken? Lees dan snel even verder!

Wat is zelfstandigenaftrek?

Zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost die jij als ondernemer kunt gebruiken om je belastbaar inkomen (het inkomen waar je belasting over betaalt) te verlagen. In het verleden was de hoogte van de aftrek afhankelijk van de winst die je in een bepaald jaar had gemaakt. Nu bepaalt de overheid per jaar wat de hoogte van deze aftrek is. Voor 2017 bedraagt de zelfstandigenaftrek, net als in 2016, EUR 7.280,-. Dit bedrag wordt van je belastbaar inkomen (in dit geval is dit gelijk aan de winst) afgehaald. Over het overgebleven bedrag betaal je belasting. 

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek?

Als ondernemer kom je niet automatisch in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Je moet namelijk aan de volgende voorwaarden voldoen: 

# De Belastingdienst ziet je als ondernemer. 

# Je voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat je per kalenderjaar meer dan 1.225 uur aan je bedrijf besteedt. Meer informatie over het urencriterium vind je op de website van de Belastingdienst.

# Aan het begin van het jaar heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt. 

Wat is startersaftrek?

En dan de volgende fiscale aftrekpost waar je mee te maken kunt krijgen: de startersaftrek. Deze aftrek is bedoeld om startende ondernemers een zetje in de rug te geven om te gaan starten met hun bedrijf. Deze aftrek komt bovenop de zelfstandigenaftrek en bedraagt in 2017 EUR 2.123,-. 

Wat zijn de voorwaarden voor startersaftrek?

Ook voor de startersaftrek zijn er voorwaarden bepaald:

# Je komt alleen in aanmerking als je ook recht hebt op zelfstandigenaftrek.  

# Je hebt de zelfstandigenaftrek in de laatste 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt. 

# In de afgelopen 5 jaar is er minimaal 1 jaar geweest waarin je géén belastingaangifte als ondernemer hebt gedaan. Je bent dus minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de Belastingdienst geweest. 

Hoe kan ik zelfstandigenaftrek of startersaftrek aanvragen?

Je ziet het: startersaftrek en zelfstandigenaftrek kunnen je een mooi fiscaal voordeel opleveren als je ondernemer bent. Als jij hier ook gebruik van wilt maken, is het niet nodig om dit aan te vragen. Tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting kun je namelijk met behulp van een paar vragen bepalen of je er wel of geen recht op hebt. Is het antwoord ‘ja’? In dat geval wordt de aftrek meteen verrekend met de winst en is het fiscale voordeel in the pocket

Wil je meer weten over startersaftrek en zelfstandigenaftrek? Bekijk hier de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Reageer