Where lifestyle meets finance
Pay Yourself First
Pay yourself first | Sparen

Doe jij al aan het Pay Yourself First Principe?

Je had je nog zo voorgenomen om dit jaar echt te beginnen met sparen voor je pensioen, die wereldreis of een goed gevulde buffer. Maar om één of andere reden is dat voornemen nog niet echt van de grond gekomen. Want wanneer je aan het einde van de maand je vaste lasten, boodschappen en andere dingen betaald hebt, blijft er gewoon weinig over om van te sparen. Gaat dit over jou? Dan is het ‘pay yourself first principe’ echt iets voor jou. Wat dat is? Dat lees je hier.

Pay Yourself First: wat is het? 

Als de hierboven omschreven situatie je bekent voorkomt, dan is de kans groot dat je jezelf niet als eerste uitbetaalt. Want dat is het hele eieren eten van het ‘pay yourself first principe’. Het idee is dat zodra je je salaris of andere inkomsten binnenkrijgt, je als eerste jezelf betaalt door een vooraf berekend bedrag over te maken naar je spaarrekening. Veel mensen doen het andersom: ze geven eerst al hun geld uit en kijken daarna wat er overblijft om van te sparen. Als er al iets overblijft. De kans dat je dan gaat sparen is heel klein, want we zijn geneigd om geld wat beschikbaar is ook op te maken.

Motiveer jezelf 

Wanneer je direct nadat je geld ontvangt een gedeelte opzij zet, zorg je ervoor dat de kans dat jouw financiële doelen gehaald worden zo groot mogelijk is. Wat motivatie betreft, kan het helpen om verschillende potjes te maken voor concrete doelen. Doelsparen heet dat. Veel banken bieden die mogelijkheid.Je kunt dan zelf een spaardoel aanmaken en je ziet precies hoe ver je al bent met sparen. Dat maakt het extra leuk. Zorg er wel voor dat je niet teveel spaardoelen creëert, anders schiet het niet op en raak je misschien je spaarmotivatie kwijt. Spaar ook niet alleen voor saaie dingen, maar neem ook minstens één doel waar je zelf heel blij van wordt.

Bereken wat je kunt sparen 

Het is ook van belang om van te voren te berekenen hoeveel je kunt sparen. Je wilt niet in al je enthousiasme teveel geld naar je spaarrekening boeken en later het er weer af moeten halen omdat je je lasten niet kan betalen. Breng allereerst goed in beeld wat je inkomsten zijn en welke kosten je hebt. Maak hierbij een onderscheid tussen je vaste lasten (vaste kosten die structureel hetzelfde zijn, zoals je hypotheek/huur, verzekeringen en abonnementen) en je variabele lasten (kosten die elke keer iets verschillen zoals boodschappen en cadeautjes). Bereken vervolgens wat een realistisch spaarbedrag is. 

Maak er een gewoonte van     

Wanneer je van het ‘pay yourself first principe’ een gewoonte maakt, is sparen een stuk makkelijker. Het voelt dan niet eens echt als sparen, maar als iets wat er gewoon bij hoort. Kun je wat extra motivatie gebruiken? Dan dagen wij je uit om mee te doen aan onze gratis Financiële Detox Challenge. Hierbij ga je zes weken lang aan de slag met je geldzaken, je gaat onder andere op spending dieet en stelt spaardoelen op. Klik hier om je aan te melden.

En wat denk je? Is het ‘pay yourself first principe’ iets voor jou? Laat het ons hieronder weten! .

Reageer